8
Mayıs
2024
Çarşamba
DİYARBAKIR

Sıcak hava uyarısı

DİYARBAKIR İL SAĞLIK MÜDÜRÜ KUBAT'TAN SICAK HAVA UYARILARI

Diyarbakır İl Sağlık Müdürü Dr. Namık Kemal Kubat, hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle vatandaşların mecbur kalmadıkça dışarıya çıkmaması gerektiğini belirtti.

Diyarbakır'da hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği şu günlerde, vatandaşlar da güneş ışınlarından korunmak çeşitli yollara başvuruyor. Sıcak havalar nedeniyle uyarılarda bulunan İl Sağlık Müdürü Dr. Namık Kemal Kubat, "Yaşlı ve çocuklar ile, damar sertliği, kalp yetersizliği olanlar ve şeker hastalarının, sıcak havalarda çok gerekli değilse sokağa çıkmaması gerekir" dedi.

Kubat, sıcakların kendisini göstermesiyle birlikte, güneş ışınlarının etkisinin güçlü olduğu 11.00-15.00 saatleri arasında güneş ışınlarından kaçınılması ve bu saatlerde uzun süre güneş altında kalınmaması gerektiğini vurguladı. Dr. Kubat, aşırı sıcak ve güneşin, tedbir alınmadığı takdirde insan sağlığını olumsuz etkileyebildiğine dikkat çekerken; bundan özellikle çocuklar, yaşlılar, kalp ve akciğer hastaları ile değişik deri hastalığı olanların zarar gördüğünü dile getirdi. Dr. Kubat, güneşe çıkmadan

önce gözlük takılması, açık renkli ve bol elbiseler giyilmesini tavsiye etti. Sıcak havalarda güneş yanıklarının yanı sıra sıcak çarpması için de dikkatli olunması gerektiğini belirten Dr. Kubat, özellikle yaşlılar ile kalp ve tansiyon hastalarının sıcak günlerde efor harcamaktan kaçınması gerektiğini, havasız ve kapalı yerlerde uzun süre kalınmamasını ve ılık duş alınması gerektiğini söyledi.

Sıcak çarpmasına karşında uyarıda bulunan Kubat, "Sıcak çarpmalarında kişiler önce serin ve gölge bir yere alınmalı. Vücudundaki sıkı giysiler çıkarılarak başı ve vücudu ıslatılmak sureti ile serinletilmeli. Bilinç bulanıklığı olan hastalar hemen en yakın sağlık kuruluşuna götürülmelidirler. Aşırı sıcak havalarda hafif ve sulu gıdaların seçilmesi, kızartma ve aşırı yağlı besinler yerine, taze sebze ve meyvelere ağırlık verilmesi gerekmektedir" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Temmuz 2010 Pazar 15:14:03
Güncelleme :5 Temmuz 2010 Pazartesi 12:46:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?