7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Sigara bırakan Ambulans şoförü

Türk Toraks Derneği, Dünya Sağlık Örgütü ve Finlandiya Halk Sağlığı Enstitüsü işbirliğince düzenlenen "Bırak-Kazan 2006" kampanyasında 100 bin 700 kişi arasında 6 bin YTL ödülü Erzurum Numune Hastanesi'nde ambulans şoförü olarak görev yapan Cevdet Bilgöl kazandı. 

Tütün ve tütün mamullerinin zararları hakkında toplumu bilinçlendirmek ve sigarayı bırakmalarına yardımcı olmak amacıyla Türk Toraks Derneği, Dünya Sağlık Örgütü ve Finlandiya Halk Sağlığı Enstitüsü ile işbirliği içerisinde her 2 yılda bir Mayıs ayı içerisinde 75 ülkeyle birlikte düzenlenen, "Bırak-Kazan 2006" kampanyasının Türkiye çekilişi, 25 Mayıs 2006 tarihinde gerçekleştirildi. Ülkede 2 yılda bir yapılan sigara karşıtı kampanyaya, bu yıl Türkiye'den bin 860 kişi internet üzerinden olmak üzere toplam 100 bin 700 kişinin form doldurarak başvuruda bulunduğu bildirildi. Formların incelenmesi ve numara verilmesi sırasında 505 kişi, birden fazla form doldurduğu ve yaşları küçük olduğunun ortaya çıkması üzerine kampanyaya kabul edilmedi. Toplam geçerli başvuru sayısının ise 100 bin 195 kişi olduğu tespit edildi. Kampanyaya en çok katılımı 26 bin 24 kişiyle Aydın Sağlık İl Müdürlüğü sağlarken, 2. ilin Bayburt, 3. ilin ise Kırıkkale olduğu tespit edildi. Ülke genelinde sigara içenlerin yüzde 82'sinin kampanyaya katılımı sağlanırken, Aydın İl'i de sigara içenlerin yüzde 14.80'inin kampanyaya katılımının sağlanmasıyla bu alanda dünya genelinde bugüne kadar sigara bırakma kampanyasına en çok katılım sağlayan il oldu. Kampanyaya nüfus bazında en çok katılım sağlayan 20 ilden (Aydın, Afyonkarahisar, Amasya, Balıkesir, Bartın, Bayburt, Çanakkale, Isparta, Kahramanmaraş, Karabük, Karaman, Kırıkkale, Kırşehir, Niğde, Ordu, Rize, Tunceli, Uşak, Yalova ve Yozgat) 2'şer görevli 31 Mayıs-2 Haziran tarihleri arasında Türk Toraks Derneği ile işbirliği içerisinde düzenlenecek "1. Sigara ile Mücadele Kursu"na katılacak. 

Kurada çıkan asıl ve 1. yedek talihlilerin sigara içtiklerinin tespit edilmesi üzerine, 2. yedek talihli olan Erzurum Numune Hastanesi'nde ambulans şoförü olarak görev yapan Cevdet Bilgöl sigara içmediğini beyan etti. Bunun üzerine Ankara'ya davet edilen Bilgöl'ün idrarda kotinin ve nefeste karbonmonoksit tahlilleri yapıldı. Her iki tahlilin de menfi çıkması üzerine Cevdet Bilgöl, 6 bin YTL ödülü almaya hak kazandı. Bilgöl'e ödülünün 31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü'nde verileceği bildirildi.
.
Yayın Tarihi : 30 Mayıs 2006 Salı 11:21:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?