7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Silvan'da AB destekli su projesi

Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde, Avrupa Birliği (AB) tarafından mali destek sağlanan Erciş İçme Suyu Temin Projesi hakkında halkı bilgilendirmek, görüş ve önerileri almak üzere bir toplantı düzenlendi.

Toplantıda bir konuşma yapan Silvan Belediye Başkanı Fikret Kaya, AB fonlarından sağlanan 24 milyon euro hibe kaynağın karşılanmasının Silvan için çok önemli olduğuna dikkat çekti.

Silvan Belediyesi konferans salonunda yapılan, içme suyu tanıtım toplantısına Avrupa Birliği Hibe Programı Kurumsal ve Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) uzmanı Michael Jacobsen, Belediye Başkanı Fikret Kaya, su ve atık su uzmanı Şule Mansur, Rapor Koordinatörü Işık Kocaman, DTP Silvan İlçe Başkanı Eşref Mamedoğlu, İl Genel Meclisi ile Belediye Meclisi üyeleri, sivil toplum örgütü temsilcileri, mahalle muhtarları ile çok sayıda vatandaş katıldı. Toplantıda katılımcılara sinevizyon eşliğinde, yapılacak çalışmalar hakkında bilgi verildi.

Toplantıda konuşan Belediye Başkanı Fikret Kaya, "Biz 5 yıl önce göreve geldiğimiz zaman Silvan'da içme suyu sorunu vardı. Bu sorunu önümüze koyduk. Altyapı çalışmaları da yola koyularak, en temel sorunumuzun su sorunu olduğunu tespit ettik. Halkımız sürekli hastanelere gidiyordu. Bunun sebeplerini araştırdık. Özelikle çocukların hastalıklarının içme suyundan kaynaklandığını tespit ederek, İller Bankası'ndan kısmı kredi alarak acil olarak temiz su şebekesi yaptık. Görev yaptığımız beş yıl içinde ilçede 111 kilometre su şebekesini yeniledik. Dar bir zaman ve kısıtlı bir bütçe ile bunu hayata geçirdik. Bu çalışmaya ek olarak, biz üç yıl önce bir proje hazırlayıp, Avrupa Birliği'nin hibe fonlarına gerekli başvurularımızı, AB fonları, Çevre ve Orman Bakanlığı ve Devlet Planlama Teşkilatı'na (DPT) sunduk. Bu başvurumuz sonucunda 2008 yılı Mart ayında projemiz kabul edildi. Türkiye'de 3 bin 250 belediye var. 23 belediyenin projesi kabul görüldü. Biz de bu belediyelerden bir tanesiyiz. Bize hibe olarak gelecek 20 milyon euro Avrupa'nın herhangi bir ülkesinde yaşayan insanlarının vergilerinden toplanan paralar ile toplanıp buraya gönderiliyor. Bunu doğru kullanma şartı var. Biz de bunu hak eden bir belediye olarak bunu doğru kullanmalıyız. Bu toplantı ile yapılacak çalışmaların çevreye, insanlara etkisi ne olacak? Biz bu bilinci ortaya çıkaracağız" dedi.

Daha sonra söz alan Avrupa Birliği Hibe Programı Kurumsal ve ÇED uzmanı Michael Jacobsen, "Silvan'a vereceğimiz hibe ile yapılacak çalışmaların çevre üzerindeki etkileri önemli bir konudur. Avrupa'da bu tür projeler hayat geçirilmeden önce halkın görüşü alınır. Bu toplantının temel amacı halkı yapılacak çalışmalar hakkında bilgilendirmek. Silvan'daki su kanyağı verimli bir su kanyağıdır.
Sıkıntımız şebekeden kaynaklanan kayıplardır. Silvan'daki suyun on litreden sekizi ya şebekedeki kaçaklardan ya da kaçak kulanım nedeni ile abonelere ulaşmıyor. Yapılacak proje ile şebekeden kaynaklanan su kaçaklarının önüne geçilecek. Teknik kayıpları en aza indireceğiz. Silvan'daki mevcut su şebekesi yenilenecek. Kanalizasyon toplama merkezinin genişletilerek daha fazla kişiye hizmet vermeye çalışması yapılacak. Yapılacak çalışmaları bir firma da denetleyecek. Gelecek olan paranın yüzde 75'i Avrupa Birliği tarafından hibe olarak verilecek. Yüzde 15'ini Türkiye Çevre ve Orman Bakanlığı yapacak. Diğer kalan yüzde 10'nu da belediye karşılayacak. Bu projenin yüzde 90'ı hibe olarak geliyor. Su ve kanalizasyon çalışması yapılırken ortaya çıkacak atıkların çevreyi kirletmemesi çalışmaları da yapılacak. Bir firma bunları denetleyecek. Burası tarihi bir yer. Yapılacak kazı çalışmalarında arkeolojik bulgular konusunda hassasiyetimiz olacak. Silvan halkı sağlıklı bir suya kavuşacak. Bu çalışmalar 2012 yılında bitecek" şeklinde konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 11 Mart 2009 Çarşamba 15:23:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?