7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Silvan'da besicilik yasaklanıyor

Diyarbakır'ın Silvan ilçesi şehir merkezinde hayvan besiciliği yasaklanıyor. Belediye ile Kaymakamlık işbirliği ile hazırlanan proje çerçevesinde hayvanlar şehir dışına çıkarılacak.

Silvan şehir merkezinde çirkin görüntülerin oluşmasına neden olan besicilik, Belediye Başkanlığı ve Kaymakamlığı harekete geçirdi. Silvan Kaymakamlığı konuyla ilgili olarak bir toplantı yapıldı. Toplantıya Silvan Kaymakamı Veysel Beyru, Belediye Başkanı Fadıl Erdede, İlçe Tarım Müdürü Ahmet Çelik, hayvan kooperatifleri başkanları, üyeler, kasaplar ve çok sayıda besici katıldı.

Toplantıda konuşan Kaymakam Veysel Beyru, tarihi ilçede besicilik ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlar tarafından 3 tane kooperatif kurulduğunu söyledi. Beyru, "Şehir dışında 120 dönüm arazi üzerinde kurulu olan kooperatiflerin kurulmasının amacı, ilçe merkezindeki hayvancılığı şehir dışına taşımaktı. Ama maalesef birçok hayvan sahipleri halen hayvanlarını kooperatiflerde barındırmayarak şehir merkezinde besicilik yapmaktadır. Silvan artık eski Silvan değil, her tarafta binalar kuruldu.

Silvan gelişirken hayvanları şehir merkezinde beslemek kabul edilmez. Bu sadece bizim iyi niyetliğimizden kaynaklanan bir durumdur. Artık hiçbir kimseye acımayacağız. Şehir merkezinde hayvanlarını besleyeceklere 14 bin TL para cezası verilecektir. Hayvan kooperatiflerinin sadece belediyeden alınacak ruhsat ile istimlak duvarının eksikleri bulunmaktadır. Bu istimlak duvarının da projelerini hazırlayıp yüzde 50 hibe yapılacaktır" dedi.

Belediye Başkanı Fadıl Erdede ise, "Bu projenin uygulanmasından sonra vatandaşlardan bize tepkiler gelmektedir. Bu tepkiler haksız tepkilerdir. Biz ilçemizi refah, huzurlu ve yaşanılabilir bir turizm şehri yapma peşindeyiz. Bu görüntüler çirkin görüntülerdir. İlçemize yakışmayan ve hoş olmayan görüntüler oluşmaktadır. Onun için hayvan besiciliğini yapan herkes kurulan kooperatiflere hayvanlarını teslim edecektir. Hayvanların şehir merkezinde bulunması bütün hastalıkları da beraberinde getirmektedir.

Bizce tek çözümün şehir merkezide bulunan hayvanların şehir dışında bulunan kooperatiflere gönderilmesidir. Biz belediye olarak elimizden gelebilecek hizmetleri yapmaya hazırız. Duvarın istimlak duvarı için sizlere kum ve araç gereçlerimizi tahsis ederiz. Yeter ki bu hayvanlar şehir dışına çıksın" ifadelerini kullandı.

Kooperatif Başkanı Yılmaz Aktarlı da, "Biz istinat duvarı için hiç kimseyi beklemeyeceğiz. Kendi üyelerimiz arasında para toplayıp, duvarımızı yapacağız. Sadece belediyeden araç ve kum malzemeleri yardımını bekliyoruz. Bizim belediyeden bir teklifimiz olacak. Burada bulunan mezbaha artık kullanılamayacak duruma gelmiştir. Bundan dolayı besicilik sitesinin olduğu yerde bir yeni mezbahanın açılması ve hijyenik ortamda hayvanların kesimi yapılmalıdır" diye konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 1 Temmuz 2009 Çarşamba 18:53:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?