7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Silvan'da eğitim kampanyası

Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde ''Ana Kız Okuldayız'' okuma-yazma kampanyası çerçevesinde köy kadınları eğitime kazandırılmaya devam ediyor.

Silvan'da "Ana Kız Okuldayız" okuma-yazma kampanyası çerçevesinde 2008-2009 eğitim-öğretim yılında ''Eğlenerek Öğrenelim'' programı kapsamına alınan 7 köy biriminden biri olan Eşme köyünde bir tören düzenlendi. Genç kız ve kadınlara yönelik program, Silvan Halk Eğitim Merkezi ve Halk Kütüphanesi Müdürlüğü, Kaymakamlık, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Sağlık Grup Başkanlığı, İlçe Tarım Müdürlüğü işbirliğinde düzenlendi. Okuma-yazma kurslarına katılımın sağlanması, kız çocuklarının okula kazandırılması, aile planlanması, anne-çocuk eğitimi, anne çocuk sağlığı, ağız ve diş sağlığı konularında Eşme köyünde düzenlenen programa toplam 120 kadın katıldı.

Programda okuma-yazma eğitimi gören 120 kursiyere okuma-yazma sertifikası verildi. Sertifika dağıtım töreninde dereceye giren kursiyerlere Silvan Garnizon Komutanı Jandarma Albay Semih Okyar tarafından giyecek yardımı yaptı. Tüm köy halkına birlik beraberlik çağrısını yapan Garnizon Komutanı Semih Okyar, "Bütün kötülüklerin başı eğitimsizliktir. Sizler de bu kötülüklerin başını eğmek için büyük bir adım atmış bulunmaktasınız. Tüm köy halkıyla birlik beraberlik içerisinde kenetlenmiş bulunmaktasınız ki bunu da köyün eğitim seviyesine yansıtmış bulunmaktasınız. Biz asker olarak her zaman okuyanlara destek oluyoruz. Olmaya da devam edeceğiz. Eğitimi destekliyoruz. Bu girişimimizle hiç kimse cahil kalmayacaktır" dedi.

Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Nimet Polattağ, çeşitli halk eğitim faaliyetlerini anlatarak, okuma-yazmanın önemine değindi. Polattağ, ''Öğretmenlik hayatım boyunca gördüğüm başarılı öğrencilerin durumuna baktığımda hepsinin annelerinin okur-yazar olduklarını gözlemledim. Bir annenin okuma-yazma bilmesi çocuğunun başarısı üzerinde doğrudan etkilidir'' diye konuştu.
İnsanların toplumsal ihtiyaçlarını bağımsızca karşılayabilmeleri için okuma-yazma bilmesi gerektiğini söyleyen Polattağ, "Okuma-yazma bilmeyenlerin bir an önce okuma-yazma kurslarına katılıp okur yazar olmaları gerekir. Daha sonra çeşitli nedenlerden dolayı okula devam edemeyen genç kızlar açık ilköğretim ve açık öğretim lisesine kayıt yapıp bu okullardan mezun olabilecekler. İlçemizde eğitim seviyesini artırmak için bir tek okuma-yazma bilmeyen vatandaşımız kalmayacak şekilde çalışmalarımızı sürdüreceğiz. 2007-2008 eğitim-öğretim yılında Eşme köyünde 11 öğrencimizin Anadolu liselerini kazanmaları bizi çok mutlu etti. Halk Eğitim Merkezi olarak örgün eğitime destek amaçlı bu sene de Eşme Köyü İlköğretim Okulu'nda açtığımız SBS kurslarına katılan öğrencilerimizden aynı başarıyı bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Daha sonra sağlık personeli tarafından sırasıyla aile planlaması, ağız ve diş sağlığı, sağlıklı beslenme ile ilgili sunumlar yapılarak, tüm katılımcı gruplar genel sağlık taramasından geçirildi. Programın sonunda Halk Eğitimi Merkezi bünyesinde açılmış olan 1. kademe okuma-yazma kursuna katılıp okuma-yazma becerisi kazanmış olan 120 kursiyere belgeleri verildi. İlçe Milli Eğitim Müdürü Seyithan Erboğa, "Amacımız, her geçen gün eğitim seviyesi daha da yükselmektedir. Eğitim kalitesi her alanlarımız tarafından gelişmektedir. Köylerde birlik beraberlikler sağlanırsa başarı da artar. Bu köy okulumuzda okullaşma oranı yüzde yüzdür. Okulumuzda devamsızlık yoktur" şeklinde konuştu.
Eşme Köyünde düzenlenen ''Eğlenerek Öğrenelim''' programı çerçevesinde programa katılanlara köy halkı tarafında yemek verildi. Daha sonra programa katılan Garnizon Komutanı Semih Okyar, köylülerin sorunlarını dinledi. Köy Muhtarı köy sorunlarını ve isteklerini Garnizon Komutanı Okyar'a iletti. Köy okulunun ihtiyacı olan fotokopi makinesini Evrensel Yaşam Araştırma ve Yardımlaşma Derneği (MİMDER) Başkanı Sibel Gedikli üstlenirken okulun çevre duvarının yapımını ise askerler üstlendi.
 

iha
Yayın Tarihi : 26 Şubat 2009 Perşembe 10:20:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?