8
Mayıs
2024
Çarşamba
DİYARBAKIR

Silvan'da Gülan Bayramı kutlaması

Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde gelenekselleşen bin 200 yıllık 'Gülan Bayramı' çeşitli etkinliklerle kutlanırken, Silvanlılar Eğitim Kültür Yardımlaşma Derneği de turizm turu düzenledi.

Her yıl kutlanan bahar bayramı Gülan için binlerce aile, sabah saatlerinde park ve bahçelere akın etti. Silvan Belediye Başkanlığı tarafından belirlenen parklarda binlerce aile, yemekler yaparak davul-zurna eşliğinde gönlünce eğlendi. Silvanlılar Eğitim Kültür Yardımlaşma Derneği ve Diyarbakır sivil toplum örgütleri de Silvan ilçesinde turistik ve tarihi mekanları gezdi. DTP İl Başkanı Ali Şimşek, DTP İlçe Başkanı Eşref Mametoğlu, Silvan Belediye Başkanı Fadıl Erdede, Yeni Şehir Belediye Başkanı Avukat
Selim Kurbanoğlu, Parti Meclis Üyesi Fethi Gümüş, İl Genel Meclis Üyeleri Yeşil Silvanlılar Derneği Başkanı Mehmet Çelikel, SİMDER Başkanı Yusuf Duranel, DTP İlçe yöneticileri gün boyunca kent dışına çıkan halkın bayramını kutlamak için bütün mesire yerlerini ziyaret ederek, yapılan yemeklerden tadarak vatandaşla birlikte halay çekti. Silvanlılar Eğitim Kültür Yardımlaşma Derneği Başkanı Mehmet Çelikel, "Bugün bahar bayramdır. Buraya gelmenizden yardımlarını esirgemeyen herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

Geleneksel bahar bayramı, insanlar arasında hoşgörü, diyalog ve sevginin pekiştiği bir bayramdır. Dernek olarak her yıl bahar bayramında Silvan ilçesine turizm turu düzenliyoruz. İlçe dışında yaşayan Silvanlılar olarak, turizme destek ve ilçemize katkı sağlamak amacıyla bu turu düzenliyoruz. Bu turlarımızı bir gelenek haline gelmiştir. Bu yıl 4.'sünü düzenledik.

Gülan Bayramı, panayır havasında kutlanan, yaklaşık bin 200 yıllık bir bahar bayramıdır.Geçmiş yıllardan beri yöremizde yaşayan aileler, bu bayramı, park ve bahçelere giderek, yöresel yemekler ve çeşitli etkinlikler yaparak kutlamaktadır. Gülan, halkın kenetlenerek birlik ve beraberliğinin sergilendiği bir bayramdır. Silvan ve çevresinde kutlanan Gülan Bayramının tarihçesi Mervanilere kadar gitmekte. O dönemde Mervanilere başkentlik yapan Silvan'da yüzyıllardır bu gelenek sürdürülmektedir. Silvan ve çevre il ve ilçelerden gelen binlerce kişinin katılımıyla bu gelenek her yıl kutlanmaktadır. Bahar bayramı, tüm hemşerilerimize kutlu olsun" dedi.

DTP Diyarbakır İl Başkanı Ali Şimşek ise, "Halkımızın yürüyüşü, ittifakı ve çalışmaları ile özgür günlere çok yaklaştık. Halkımız ittifakı ile büyük kazanımlar elde edilen 29 Mart Seçim sonuçları uluslar arası alana ve Türkiye'ye damgasını vurmuştur. Bu başarı birlik, direnme ve ittifak ile gerçekleşmiştir. Bundan sonra ki süreçte ittifak ve birlik berberliğimi daha da fazla artırmalıyız. Barışa her zamankinden daha fazla yaklaştık. Bu aşamaya ise halkımızın birlik ve beraberliği ile gelinmiştir. "Sere Gulene" Bayramı tüm Silvan halkına uğurlu olsun."dedi.

Silvan Belediye Başkanı Erdede, "Silvan halkının yaşamında tarihi bir geçmişi vardır. Yüzyıllardan beri bu gelenek kutlanıyor. Her 14 Mayıs'ta bütün Silvan halkı ketin dışına çıkar. Bu Halkın birliğini, ulusal kimliğini öne çıkarıyor. Halk özel elbiseler giyerek bu bayramı kutluyor. Herkes birbirinin kardeşi olur. Birlikte halaya katılırlar. Bu kutlamaya daha da genişletmek için önümüzdeki senelerde belediye olarak elimizden gelen tüm olanakları seferber edeceğiz" dedi.

Malabadi'de bulunan DSİ ait piknik alanında Dicle Fırat Kültür Merkezi Sanatçıları Dengbej grubu ile Sanatçı Farkin, Çiyager, Pasurlu Nizam ile SİMDER mahalli sanatçıları tarafında müzik ziyafeti sunuldu. Mahalli sanatçıların sunduğu birbirinden güzel türkülerle katılımcılar halay çekerek doyasıya eğlendi.
 

iha
Yayın Tarihi : 15 Mayıs 2009 Cuma 13:21:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?