3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Silvan'da kadına yönelik şiddet paneli

Silvan ilçesinde 'Kadına yönelik şiddet' konulu bir panel düzenlendi.

Panelde konuşan DTP Milletvekili Gültan Kışanak, ''Bizim bölgemizde yaşanan şiddete kılıf uydurularak adına töre deniliyor'' görüşünü dile getirdi.

Silvan Belediyesi tarafından düzenlenen panele DTP Diyarbakır Milletvekili Gültan Kışanak, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi'nden Psikolog Mercan Kırmızıçiçek, Avukat Femile Danış, MEYA Kadın Merkezi Müdürü Ruken Ergüneş, DTP Belediye Encümeni Hamdiye Bilgiç ve çok sayıda kadın katıldı.

Panelde kadınlar Medeni Kanun'da kadın halkları ve kadının şiddete maruz kalmaması için yapılması gerekenler konusunda bilgilendirildi. Silvanlı kadınların yoğun ilgi gösterdiği panelde konuşan Avukat Femile Danış, kadına yönelik şiddetin dünyada olduğu gibi Türkiye'de de her geçen gün arttığını belirterek, "Bu şiddetlere karşı bilgilendirmek üzere toplanmış bulunmaktayız. Kadın ve erkek aynı çatı altında yaşamaktadır. Kadın kocasının şiddetlerine maruz kaldığında ya karakola ya da savcılıklara suç duyurusunda bulunmalı. Ancak bölgemizde kadın kocasını polise şikayet etmekten çekiniyor. Kocanın kadına yönelik şiddetleri arttığında, kadın savcılık, bir avukat veya aile mahkemesine bir dilekçeyle başvurarak gerekli işlemleri başlatabilir. 2002 yılında değişen kanunla beraber kadın hakları savunulmuştur. Daha önce kocasının izni olmadan çalışamayan kadın, şimdi kocasının izni olmadan da çalışabiliyor ve daha önceleri küçük yaşta rızası olmadan evlendirilen kızlarımızın, yine aynı yıl çıkan kanunda küçük yaşta evlendirilmesi kesinlikle suç sayılmıştır. Şiddetin var olduğu evliliklerde boşanma daha sağlıklı olacaktır. Daha önce kadın nafaka ödemiyordu. Sadece erkek kadına nafaka ödüyordu. Ancak şimdi işsiz olan bir kocaya, çalışan kadın nafaka ödemek zorunda kalıyor. Yine aynı yıl çıkan kanunda namus ve töre cinayetlerinde cezalar ağırlaştırılmış olup töre ve namus cinayetlerini caydıracak cezalar getirilmiştir. Tecavüze uğramış, şiddete maruz kalmış veya dışlanmış kadınlarımız için kadın sığınma evleri geliştirilmesi gerekir. Şiddete maruz kalmak kadının kaderi değildir. Toplumda ve yaşamın her alanında kadına yönelik şiddet yaşanıyor. Bu sadece bizim ülkemizde değil, dünyanın her tarafındaki kadınlar şiddete maruz kalıyor. Toplumda olduğu gibi aile içerisinde de şiddet yaşanıyor. Bu bizim gerçekliğimiz olmamalı. Hiçbir şey şiddetin gerekçesi olamaz. El ele verip şiddete dur demeliyiz" ifadelerini kullandı.

DTP Diyarbakır Milletvekili Gültan Kışanak ise dünyanın her yerinde kadına yönelik şiddetin yaşandığını ifade ederek, "İşkence, zulüm yaşanıyor ama bizim bölgemizde yaşanan bu şiddete kılıf uydurularak adına töre deniliyor. Özellikle Kürtler olarak kadına uygulanan şiddete karşı çıkmalıyız çünkü şiddet bize hiç yakışmıyor" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi'nden Psikolog Mercan Kırmızıçiçek, hazırlamış olduğu sunumda kadına yönelik şiddetin çeşitleri ve bununla mücadele yöntemlerini anlattı.

İHA
Yayın Tarihi : 29 Kasım 2008 Cumartesi 11:09:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?