5
Mayıs
2024
Pazar
DİYARBAKIR

Sınırda yasa dışı geçişler artıyor

Türkiye'ye sınır komşusu olan İran-Irak ve Suriye'den, yılın ilk 8 ayında yasa dışı yollarla giriş yapan toplam 3 bin 514 mülteci yakalanarak sınır dışı edildi.


Savaş, yoksulluk, işsizlik ve Avrupa ülkelerinde yeni bir yaşama başlamak gerekçesiyle ülkelerinden kaçan mültecilere yönelik denetimler özellikle sınır kentlerinde arttırıldı. Her yıl sayıları artan mültecilerle mücadele konusunda güvenlik güçleri büyük bir çaba sarf ederken, ülke ekonomisine önemli ölçüde yük getirdiği belirtildi.

Bir çocuğunun ölümü göze aldığı ve çoğu zamanda ölümle sonuçlanan "Umuda yolculukta" alınan tüm tedbirlere rağmen artış yaşanırken, bir çok mülteci defalarca yakalanarak sınır dışı edilmelerine rağmen tekrar yasa dışı yollarla giriş yapıyor.

Suriye, Irak, İran, Afganistan, Pakistan, Somalı, Bangladeş ve Filistin gibi ülkelerin vatandaşlarının başını çektiği mültecilerle mücadelede bu yılın ilk 8 ayında geçmiş yıllara oranla yüzde 24'lük bir artış yaşandığı belirtildi. Sadece Jandarmanın sorumluluk sahasında 8 ay içerisinde yapılan kontrol ve aramalarda toplam 3 bin 514 mülteci yakalandı. Genelkurmay Başkanlığı'nın verilerine göre İran, Irak ve Suriye sınırlarında ülkemize kaçak giriş yapan mültecilerin sayıları ve ülkelere göre dağılımı şöyle:


"Suriye 222, Türkiye 358, İran 99, Afganistan 693, Sudan 4, Somali 365, Bangladeş, 99, Pakistan 689, Irak 717, Filistin 180, Barma, Gana, Moritanya, Türkmenistan, Azerbaycan gibi ülkelerden gelen 191" İnsan kaçakçılığı yaparak mültecilerden para alan tacirlere yönelik de çalışmalar aralıksız sürdürülüyor. Mültecileri çeşitli ülkelere götüreceğini vaat ederek binlerce dolar alan insan kaçakçılarıyla mücadele kapsamında ise ilk 8 ay içerisinde 220 kişi yakalanarak adli mercilere çıkarıldığı belirlendi.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Ağustos 2007 Perşembe 18:41:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?