3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Sokakta çalışan çocuklar depresyonda

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı bünyesinde çalışmalarını yürüten Psikolog Diyar Oğuzsoy, yaptığı saha araştırmasında sokakta çalışan çocukların yaşadığı stresin onlarda depresyona yol açtığını belirledi.

Psikolog Diyar Oğuzsoy'un Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde 12-17 yaş arasındaki çocuklar üzerinde yaptığı araştırma, zorunlu göçün sonucu yaşanan stresli yaşamın çocuklarda depresyona yol açtığını belirledi. Oğuzsoy, sokakta çalışan 82 çocuk ile çalışmayan ve kontrol grubu olarak seçtiği 82 çocuk olmak üzere 164 çocuk ile anket yaptı. Araştırma kapsamındaki çocukların depresyon düzeylerini "Kovacs Çocukluk Depresyon Ölçeği" ile ortaya koyan Oğuzsoy, sokakta çalışan çocukların depresyon düzeyleri, sokakta çalışmayan çocuklara göre daha yüksek olduğunu belirledi.

Sokakta çalışmayan çocukların yüzde 48'inin minimal, yüzde 29'unun hafif, yüzde 23'ünün de orta derecede depresyon şiddeti gördüğünü belirten Oğuzsoy, sokakta çalışan çocukların ise yüzde 28'inin minimal, yüzde 22'sinin hafif ve yüzde 50'sinin de orta derecede depresyon şiddeti gördüğünü söyledi. Sokakta çalışan çocukların hafif düzeyde depresif belirtiler görülenlerin oranının yüzde 50 olmasına dikkat çeken Oğuzsoy, sokakta çalışan çocukların göçle ilişkisi olduğunu vurguladı. Sokakta çalışanların yüzde 62.2'sinin göçle gelenlerin çocukları, yüzde 37.8'inin ise yerli olduğunu, buna karşın sokakta çalışmayanların yüzde 25.6'sının göçle gelen ailelerin çocukları, çalışmayanların yüzde 74.4'ünün ise yerli olduğunu belirtti.

Sokakta çalışma zorunluluğu, çocuğu ailenin sıcak ve güvenli ortamından uzaklaştırmaktadır diyen Oğuzsoy, "Sokak koşullarının kendine özgü sorunlarının bulunması ve bunlarla baş etme güçlükleri, çocuklarda depresyonu ortaya çıkaran nedenlerdir. Sokakta çalışmak çocuğu birçok engelle baş başa bırakmaktadır. Kendi ve evinin geçimini sağlamak, çocukta yaşının üstünde sorumluluk alma zorunluluğunu da ortaya çıkarmaktadır. Bununla birlikte sokakta çalışan çocukların ailesi tarafından ihmal edilmeleri ve sokakta çalışmaya bağlı olarak istismara açık olması bu çocukların yaşadıkları depresyonla ilişkili olabileceği kabul edilebilir. Orta düzeyde depresif belirtileri bulunan 39 çocuk göçle gelmiştir buna karşın aynı durumda olan yerli çocuk sayısının ise 2'dir. Bu göç durumu ile depresyon şiddeti arasındaki bağıntıyı açıkça ortaya koymaktadır. Araştırma sonuçlarına göre göç eden çocukların depresyon düzeyleri, göç etmeyen çocuklara göre daha yüksektir" dedi.

Sokakta çalışan çocukların depresif durumlarının onların sosyo-ekonomik yapıları ile doğrudan orantılı olduğunun da ortaya çıktığını ifade eden Oğuzsoy, sokakta çalışanların yüzde 62.2'sinin 300 YTL ve altında geliri olduğu, 301-600 YTL geliri olanların oranı ise yüzde 30.5 olduğunu söyledi. Sokakta çalışıp da ailesinin geliri 600 YTL ve altında olanların oranı yüzde 92.7' olduğunu söyledi.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Ekim 2008 Çarşamba 18:01:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?