3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Sokakta çalışan çocuklar projesi

Sokaklarda çalışan binlerce çocuğu kurtarmak için, Diyarbakır'ın Bağlar Belediyesi ve İtalya'nın Roma Piomente Belediyesi iş birliği ile 'Sokakta Çalışan Çocuklara Yönelik Eğitim Desteği Projesi' başlatıldı.

1 yıl sürecek proje kapsamında risk altındaki çocukların topluma kazandırılması hedefleniyor. Diyarbakır'da 4 bin çocuğun sokaklarda çalıştığını ifade eden Proje Koordinatörü Mehmet Gezer, "1980 sonrası bölgede yaşanan şiddet ortamı sonrası yaşanan sosyal, kültürel ve ekonomik tahribatlar; intihar, namus cinayetleri, sokakta çalışan çocuk sayısı ile maddi kullanımı artırdığı için acil çözüm beklemektedir" dedi.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 1990'lı yıllarda yaşanan terör olayları sonrası yaşanan güvenlik sorunu nedeniyle köyden kente göçün en yoğun yaşadığı Diyarbakır'da ani göç dalgası sokakta çalışan çocuk problemini de beraberinde getirdi. 05-14 yaş arası binlerce çocuğun gece yarılarına kadar sokakta çalıştığı Diyarbakır'da risk altında bulunan çocukları eğitime kazandırmak için Bağlar Belediyesi ve İtalya'nın Roma Piomente Belediyesi iş birliği ile 'Sokakta Çalışan Çocuklara Yönelik Eğitim Desteği

Projesi' başlatıldı. 12 ay sürecek olan proje Bağlar Belediyesi sınırları içerisinde ikamet eden ve köyden kentte göç etmiş, sokakta çalışan ve ilköğretime devam eden 7-15 yaş arası çocukları kapsayacak.

YÜZLERCE ÇOCUK RİSK ALTINDA

Amaçlarının sokakta çalışan ve risk altında olan çocukların temel eğitimlerini sürdürmeleri, evrensel normlara uygun, merkezi ve yerel politikaların geliştirilip program ve eylem planlarının hayata geçirilmesi olduğunu belirten Proje Koordinatörü Mehmet Gezer, sokaklarda çalışan çocukların riskli istismar tehdidi altında olduğunu söyledi. Diyarbakır'da 4 bin çocuğun sokaklarda çalıştığını ifade eden Gezer, "1980 sonrası bölgede yaşanan şiddet ortamı sonrası yaşanan sosyal, kültürel ve ekonomik tahribatlar; intihar, namus cinayetleri, sokakta çalışan çocuk sayısı ile madde kullanımını artırdığı için acil çözüm beklemektedir" dedi.

Proje Koordinatörü Mehmet Gezer, şöyle konuştu:

" 'Sokakta Çalışan Çocuklar İçin Eğitim Destek Evi Projesi', sokakta çalışan, sokağın olumsuz fiziksel ve sosyal koşulları ile günlük olarak yüz yüze kalan, her türlü istismar tehdidi altında bulunan, şiddete maruz kalan, suça teşvik edilen, aileden ve eğitimden tamamen koparak sokakta yaşama riski altında bulunan çocuklar hedef grubu oluşturacaktır. Bu sorunun önlenebilir olmasında etkin bir misyon ve sorumluluk almayı amaçlamaktayız. Proje 30 çocuğu kapsıyor ancak biz şimdiden 88 çocuğu kayıt altına aldık. Ancak risk tehdidi altında binlerce çocuk var. Bunlar için geniş kapsamlı projeler hayata geçirilmeli".

Proje kapsamında eğitimlerine ara vererek sokakta çalışan çocuklar kayıt altına alınıp çocuklara ve ailelerine psikolojik rehberlik desteğinde bulunulacak. Öğrencilerin eğitim ve öğrenim süreçlerinin aksamaması için alınacak önlemlerin yanı sıra okul başarıları için temel ders desteği sağlanacak. Ayrıca çocukların sanatsal ve kültürel gelişimlerini sağlamak için atölyelerde resim, müzik, halk oyunları, seramik, drama ve satranç gibi alanlarda da eğitim görmeleri sağlanacak.

Sokakta çalışan çocukların sayısını tespit etmek için 2006 yılında Diyarbakır Sosyal Hizmet İl Müdürlüğü tarafından yapılan saha çalışmasında çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. 2006 yılı verilerine göre, kentte 3 bin 302 çocuk sokakta çalışıyor. Bu çocuklardan 78'inin kız çocuğu olduğu, çocukların 2 bin 742'sinin okula devam ederken, 560'ının ise okula ara vermek zorunda kaldığı, sokakta çalışan çocuklardan 78'inin madde bağımlısı olduğu ve 14 çocuğun dilendiği veya dilendirildiği tespit edildi. Kent merkezinde sokakta çalışan çocukların rehabilitasyonu için 2 merkezde toplam bin 224 kayıtlı çocuğa hizmet verilirken geriye kalan çocuklar ise bilinçsiz aileleri tarafından sokaklarda sömürülüyor.

Geçmiş yıllarda Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşınan Diyarbakır'da sokakta çalışan çocuklar sorunu çözüm bekliyor.

.
Yayın Tarihi : 25 Mart 2008 Salı 16:25:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?