8
Mayıs
2024
Çarşamba
DİYARBAKIR

Sonuç alıncaya kadar devam!

DEMİRTAŞ'TAN SİVİL İTAATSİZLİK EYLEMİ AÇIKLAMASI

Diyarbakır'da başlatılan "Sivil itaatsizlik" eyleminde konuşan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 'Demokratik Çözüm Çadırları'nın açık kalacağını belirterek, "BDP ve DTK olarak sonuç alıncaya kadar mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi.

BDP ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanları, milletvekilleri ve belediye başkanlarının Kürt sorununun çözümü için Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Konukevi önünde başlattıkları ve vatandaşlarında da destek verdiği "sivil itaatsizlik" eyleminde basın açıklaması yapıldı. Kalabalık bir grubun katılımıyla Konukevi önünde eylemin devam ettiği sıralarda, Diyarbakır'daki sivil toplum örgütü temsilcilerinin yanı sıra Diyarbakır Baro Başkanı M. Emin Aktar ile HAKPAR Genel Başkanı Bayram Bozyel de destek verdi. İlk açıklamayı yapan M. Emin Aktar, baro olarak sivil itaatsizlik eylemine destek verdiklerini söyledi. Ardından konuşan HAKPAR Genel Başkanı Bayram Bozyel de HAKPAR olarak başlatılan eylemi desteklediklerini belirterek, Kürt sorununun şiddetle çözülemeyeceğini ve Kürt halkının taleplerinin şiddetle bastırılamayacağını söyledi. "Dile getirilen talepler ve yöntem uygundur" diyen Bozyel, taleplere kulak verilmesini istedi.

Ardından konuşan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 4 temel talep için eylemi başlattıklarını hatırlatarak, taleplerini yineledi. Demokratik direniş süreci başlattıklarını ifade eden Demirtaş, somut adım atılana kadar da alanlarda olacaklarını yineleyerek, taleplerinin arkasında olduklarını söyledi. "Bütün Türkiye'de bütün meydanlar halkın özgürlük meydanlarıdır" diyen Demirtaş, "Eğer bu son derece haklı, meşru siyasi taleplerimizin karşısına çıkaracaksanız siyasetçileri çıkarın dedik. Ama Batman'da çıkara çıkara karşımıza çevik kuvveti çıkardılar. Partimizin seçimlere girmesini engellemeye çalışılıyor. Demokrasi önünde en büyük engelin de AKP zihniyeti olduğu ortaya çıktı. Başbakana soruyorum, anadilde eğitimin polisle ne alakası var? Bu mesele güvenlik ve asayiş meselesi değildir. Kürt sorunu siyasi bir sorundur" diye konuştu.

Hükümet tarafından talepleri doğrultusunda adım atılıncaya kadar tek bir geri adım atmayacaklarını belirten Demirtaş, "Batman'da halka ve milletvekili arkadaşlarımıza yönelik densiz tutumu kınıyoruz. Bu hükümetin bize reva gördüğü zulüm önünde boyun eğmeyeceğiz. Tahrir meydanına selam gönderen Başbakan bize panzer ve gaz bombası gönderiyor. Başbakan şunu bilsin, bu halk zaten Tahrir ruhu ile ayaktadır. Ama sizin yaptığınız tahriklerle provoke etmeye çalıştınız. Şırnak'ta, Silopi'de, Batman'da ve Nusaybin'de bunu yapmaya çalıştınız. Halka bu meydanları kapatmayın, bunu yapanlar zalim iktidarlardır. Sonuç alıncaya kadar halk ile eylemlere devam edeceğiz. Dün burada ilk eylem gerçekleşti. Sizlerin direniş ruhuyla barikatlar aşıldı el ele kol kola oturuyoruz" ifadelerini kullandı.

Demirtaş, 28 Mart'ta toplu mezarlara dikkat çekmek amacıyla Siirt'teki Nevala Kesaba'ya düzenlenecek yürüyüş ile PKK terör örgütü elebaşısı Abdullah Öcalan'ın doğum günü olan 4 Nisan'da Öcalan'ın doğum yeri olan Urfa'nın Halfeti ilçesine bağlı Amara köyüne yapılacak yürüyüşle halkın demokratik taleplerini dile getirmeye devam edeceklerini söyledi. Demirtaş, "Ya özgürlük ya özgürlük şiarıyla alanlarda çoğalarak devam edeceğiz" dedi.

Geçtiğimiz gün Konukevi önünde açılan ve polis tarafından kaldırılarak el konulan çadırı geri isteyen Demirtaş, "Gözaltına alınan çadırımızı geri istiyoruz. O çadır burada duracaktır. Demokratik çözüm çadırları, demokratik taleplerin dile getirildiği yerlerdir. Çadırları engellemenin demokratik kanalları tıkamaktır. BDP ve DTK olarak sonuç alıncaya kadar mücadele etmeye devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

Demirtaş, eylemlerinin Koşuyolu Parkı'ndaki "Demokratik Çözüm Çadırı"nda devam edeceğini duyurdu. Yapılan açıklamanın ardından kalabalık grup Koşuyolu Parkı'na doğru yürüyüşe geçti.

DEMİRTAŞ'TAN SİVİL İTAATSİZLİK EYLEMİ AÇIKLAMASI
İHA
Yayın Tarihi : 25 Mart 2011 Cuma 17:23:02
Güncelleme :25 Mart 2011 Cuma 18:26:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?