5
Mayıs
2024
Pazar
DİYARBAKIR

Sosyal konutlar sahiplerini buldu

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesince yapılan sosyal konutlar, çekilen kura sonucunda sahiplerini buldu.

Bağlar ilçesinde, 1965 yılında İskan ve Bayındırlık Bakanlığınce yapılan 130 konut, Diyarbakır Büşükşehir Belediyesi tarafından yıkılarak yerlerine 96 konut inşa edildi. Yapılan konutların 72'si için Büyükşehir Belediyesi Konferans Salonu'nda noter huzurunda kura çekilişi yapıldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, kura çekimi sonrasında yaptığı konuşmada, Türkiye'de bir ilk olarak nitelendirdiği Diyarbakır'daki "Sosyal Konut Projesi"nin tamamlandığını söyledi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin son derece kıt olanaklarla, imkansızlıklarla bu projeyi başardığını ifade eden Baydemir, "Bu projeyi tüm ayrıntılarıyla diğer bütün bölgelerle paylaşmaya hazır olduğumuzu belirtmek istiyorum" dedi.

TOKİ'nin tarzı ve uygulamalarını da eleştiren Baydemir, şöyle konuştu:

"Toplu Konut İdaresinin yaptığı gibi yapsatçılık yapmaktansa, emlak ticareti yapmaktansa gelin halkımıza hak etmiş olduğu böylesi sosyal konutları takdim edelim, armağan edelim. Bu örnek, Türkiye'ye model olacak bir projedir. Bu çerçevede hem siyasetimizin, Türkiye'deki bütün siyasi partilerin ve özellikle hükümetin bu projeden dersler çıkarabileceğini, bu projeden veriler elde edebileceğini bir kez daha ifade ediyorum."

Baydemir, yapılan konutlarda yaşayan çocukların geleceği için orada bir büro olacağını, bu büroda sosyolog, psikolog ve öğretmen olacağını ve bu tür çalışmalarının devam edeceğini bildirdi.

Konuşmasının bir bölümünü Kürtçe yapan Baydemir, itirazı olan, "bu dairelerden bize de çıkmalıydı" diyen ailelerin var olduğunu ama tapulu malı olan, memur ya da maaşlı olan kişilere bu konutlardan vermediklerini belirterek, aksinin hem suç hem de günah olacağını söyledi.

Projeyi tanıtan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Fahrettin Çağdaş ise İskanevleri Konutları'nın 1965 yılında dönemin Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından yapılmış olduğunu ve geçen sürede bu evlerin ekonomik ömrünü tamamlamış olduğunu söyledi. Belediye tarafından sosyal donatıları yetersiz kalan bu konutların bu gerekçelerle yıkılmasına karar verildiğini belirten Çağdaş, "Daha sonra oradaki yaşayan vatandaşlara öncelik verilmek üzere yıkılan 132 konut yerine 96 konut yapıldı. Bunların 72 tanesi bugün çekilen kuralarla sahiplerini bulacak" dedi.

Dağıtımı yapılan konutlarda oturan ailelerin 3 yıla kadar ayda 80 TL kira karşılığı oturacaklarını ve 3 yıldan sonra Diyarbakır Büşükşehir Belediye Meclisi'nin yapacağı gelir araştırması sonrasında bu ailelerin gelir durumuna bakılarak bu konutlarda oturanların yeniden değerlendirileceği öğrenildi.  

AA
Yayın Tarihi : 3 Temmuz 2013 Çarşamba 17:37:19
Güncelleme :4 Temmuz 2013 Perşembe 12:52:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?