7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

STK'lardan İsrail'e tepki

Diyarbakır'da yaklaşık 100 sivil toplum kuruluşu İsrail'in Filistin'e düzenlediği hava, deniz ve kara harekatını protesto etmek için bir basın açıklaması düzenledi. Baro Başkanı Mehmet Emin Aktar, Filistin'de sivillere yönelik saldırının akıl tutulmasından başka bir şey olmadığını söyledi.

Filistin'in Gazze Şeridi'ne saldıran İsrail'e tepkiler gün geçtikçe büyürken Diyarbakır'da yaklaşık 100 sivil toplum kuruluşu temsilcisi İsrail'i kınamak için bir basın açıklaması düzenledi. Koşuyolu Parkı'nda yapılan basın açıklamasına sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve üyeleri katıldı.

Ortak basın açıklamasını okuyan Diyarbakır Barosu Başkanı Mehmet Emin Aktar, Filistin'de sivillere yönelik yapılan saldırının akıl tutulmasından başka bir şey olmadığını ifade ederek, "Dünya liderleri tarafından toplantı salonlarında kameralar karşısında söylenen demokrai hoşgörü, diyalog ve dünya barışı gibi kavramlar bu saldırı ile anlamını kaybetmiştir. Yaklaşık bir haftadan bu yana devam etmekte olan hava operasyonları karşısında takınılan sessiz ve müsamahakar tavır sonucunda insanın yaşamına mal olan ve 2 bin 200'den fazla insanın yaralanmasına neden olan bu saldırılar karşısında sesiz kalındıkça korkarız ki; bu acı bilanço giderek kötüleşecektir" dedi.

Basın açıklamasının ardından sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve protestocu grup Diyarbakırlılara Filistin için dayanışma çağrısı yaparak sessizce dağıldı.

Bu arada Diyarbakır'a gelen Filistin Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Issam Akel, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'i ziyaret ederek bir basın toplantısı düzenledi.

Issam Akel burada yaptığı açıklamada, Filistin'de ilaç ve gıda sıkıntısı olduğunu vurgulayarak zulme başkaldıran bu şehirde bulunduğu için duymuş olduğu memnuniyeti bildirdi. Filistin ve Kürt halkının ortak kadere sahip olduğunu belirten Akel, "Bu nedenle Sayın Baydemir tarafından bana ve eşime yapılan daveti kırmadım. Diyarbakır ve Kürt halkına olan hürmetimden dolayı kabul ettim" şeklinde konuştu.

Diyarbakır halkının yapmış olduğu mitingle ABD ve AB ülkelerinin sessizliğini protesto ettiğini ifade eden Akel şunları söyledi: "Dünyanın hiçbir kentinde Diyarbakır örneğinde olduğu gibi şehirsel bazda bir örgütlülük görülmüyor. Bu da Diyarbakır'ın çektiği ilgiyi ortaya koyuyor. Filistinli siyasilerin de sizler gibi birlik olmaları gerektiğini belirtecek ve vermiş olduğunuz desteği Gazze halkına aktaracağım.''

Gazze'ye 2006 yılında Hamas'ın seçimleri kazanmasından bu yana ambargo uygulandığını söyleyen Akel gıda ve ilaç sıkıntısı yaşadıklarını bildirdi. İsrail'in saldırılarını Hamas'ın evlerde yapılan füzelerinin durduramayacağını söyleyen Issam Akel, "Dolayısıyla bir denklik söz konusu değil. İsrail'in yıkıcı, delici silahlarıyla Hamasınkiler kıyaslanamaz. Bu savaş, gerçekte soykırımı hedefleyen, bir halka açmış bir savaştır" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 6 Ocak 2009 Salı 17:23:52
Güncelleme :6 Ocak 2009 Salı 17:53:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?