5
Mayıs
2024
Pazar
DİYARBAKIR

Sur Belediye Başkanı görevden alındı

Danıştay 8. Dairesi, "belediye hizmetlerinde çok dilli belediyecilik yolunda karar alan" Diyarbakır'ın Sur Beldesi Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş'ın başkanlığının düşürülmesine ve belediye meclisinin feshine karar verdi.

İçişleri Bakanlığı, "hizmetlerinde çok dilli belediyecilik kararı alan" Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş'ın görevden alınması ve Belediye meclisinin feshi talebiyle Danıştay'a başvurmuştu.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Danıştay 8. Dairesi, başvuruyu sonuçlandırdı.

Daire, "Belediye hizmetlerinde çok dilli belediyecilik yolunda karar alan" Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş'ın başkanlığının düşürülmesine ve belediye meclisinin feshine oy birliği ile karar verdi.

Dairenin kararında, "çok dilli belediyecilik kararının" gerek Anayasa ve yasa maddeleri, gerekse Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı kapsamında bir hakkın kullanımı olarak değerlendirilmesinin olanaklı olmadığı vurgulandı.

Kararda, söz konusu belediye meclisi kararında belirlenen "çok dilli belediyecilik" yaklaşımının Anayasal ve yasal kurallarla bağdaşmadığının açık olduğuna işaret edilerek, şöyle denildi:

"Böylece Anayasa ve uluslararası sözleşmelerde belirlenen ve güvence altına alınan temel ve hak özgürlüklerin kullanımını aşan, bu kuralların amacına ve öngörüsüne aykırı bir niteliğin oluştuğu sonuç ve kanaatine ulaşılmaktadır."
A.A.
Yayın Tarihi : 14 Haziran 2007 Perşembe 17:49:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
azad IP: 88.229.201.xxx Tarih : 14.06.2007 22:53:06
Amaçları sadece dil olsa acırdım, ama bu belediyenin bölücü faliyetleriyle ünlü bir belediye oluşu nedeniyle danıştayın aldığı kararı kesinlikle çok doğru buluyorum, darısı diğer bölücü belediyelerin başına.