5
Mayıs
2024
Pazar
DİYARBAKIR

Sur Belediye başkanına soruşturma

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, görevden düşürülen Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş hakkında, "Asıl bölücülük Türkler için bir şey isterken aynı talepleri dillendiren Kürtler'i yok saymaktır" şeklindeki sözleri nedeniyle soruşturma başlattı.


TCK'nın 301. maddesi uyarınca "Türklüğü, cumhuriyeti, devletin kurum ve organlarını aşağılamak" suçundan ifade veren Abdullah Demirbaş, hakkında dava açılması halinde 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanacak.

Demirbaş, hakkında yeni dava açılmasına neden olan açıklamasını Kosova'nın 140 bin nüfuslu Gilan Belediyesi'nde Türkçe hizmet verilmesi yönündeki girişimler üzerine yapmıştı. Demirtaş, "Hükümetin Türkler için böylesi bir talebi olurken, Kürtler'in talebini ise rejim karşıtı olarak değerlendirmiştir. Onlarla aynı talepte bulunan, bu talep nedeniyle seçilmiş bir iradeyi görevden alan hükümet, Kosova'nın Gilan Belediyesi'nde görüşmeler yaparak, Kosova'da yaşayan Türkler'in kültürel ve kimliksel hakları için bazı çalışmalar başlattı. Belediyenin resmi dili olarak Arnavutça, Sırpça ve Türkçe kullanma kararı alınıyor. Asıl bölücülük Türkler için bir şey isterken, aynı talepleri dillendiren Kürtler'i yok saymaktır" demişti.


Sur Belediye Başkanı Demirbaş ile Belediye Meclis üyeleri, "Çok dilli belediyecilik hizmeti" kararı nedeniyle İçişleri Bakanlığı'nın başvurusu üzerine Danıştay tarafından görevden alınmıştı.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Eylül 2007 Salı 15:56:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?