7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Sur'da toplu iş sözleşmesi

Diyarbakır Merkez Sur Belediye Başkanı iken, 'Çok dilli belediyecilik' adını verdiği uygulama nedeniyle görevden alınan ve son yerel seçimlerde tekrar belediye başkanı seçilen Abdullah Demirbaş 'Çok dilliliğe' bu defa toplu iş sözleşmesinde yer verdi.

Sur Belediyesi ve işçileri arasında sağlanan mutabakat çerçevesinde toplu iş sözleşmesi imzalandı. Daha önce 'Çok dilli belediyecilik' adını verdiği uygulama nedeniyle görevden alınan Abdullah Demirbaş, son olarak belediye ve işçiler arasında imzalanan toplu sözleşmesinde, "Beldemizde yaşayan halkımızın çok dilli ve çok kültürlü sosyal yapısından kaynaklı belediye hizmetinin daha verimli ve etkin yapılabilmesi için, işveren çalışanlarına yönelik İngilizce, Kürtçe (Kurmanci ve Zazaca) Süryanice ve
Ermenice dillerinde kurslar düzenler" maddesine yer verdi.

Sözleşmede ayrıca eşini döven, ikinci eş getiren işçilere maaş kesintisi gibi yaptırımlar da öngörülüyor. Belediye başkanlık makamında gerçekleştirilen imza törenine Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, Belediye-İş Sendikası Şube Başkanı Vezir Perişan, Sur Belediye Meclisi üyeleri ve belediye çalışanları katıldı.
Toplantıda konuşma yapan Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, belediye bütçesinin göz önünde bulundurularak sözleşme metinin imzaya açıldığını ve çalışanlarının mağdur edilmemesinden yana bir politika izlediklerini belirtti.

Başkan Demirbaş toplu iş sözleşmesiyle ilgili olarak söyle konuştu: "Sözleşmede toplumsal yaşama müdahil olan ve toplumsal yaşamı değiştiren maddeler var. Daha önce ikinci eşlere karşı bir yaklaşımımız olduğu gibi aile içi şiddete karşı da bir yaklaşımımız var. O yüzden de bunu sözleşme içine alarak teminat altına aldık. Bu maddeler şöyle:

- Eşine ve çocuklarına şiddet uygulayan personelin maaşının yüzde 50'si eşine ödenir,
- Doğum yardımı eşlere ödenir,
- Çalışanın istifası halinde ödenecek olan sosyal alacaklar ile kıdem tazminatı eşi nezdinde ödenir,
- Çok eşlilik yapanlar ve yapacakların sosyal alacakları ile kıdem tazminatları resmi nikahlı eşine ödenir.
Bu maddelerinin yanı sıra ve benim 2007'de görevden alınmama sebep olan ama Diyarbakır Valiliği'nin uyguladığı çok dillilik projesi beldemizde yaşayan halkımızın çok dilli ve çok kültürlü sosyal yapısından kaynaklı belediye hizmetinin daha verimli ve etkin yapılabilmesi için, işveren çalışanlarına yönelik İngilizce, Kürtçe (Kurmanci ve Zazaca) Süryanice ve Ermenice dillerinde kurslar düzenler. Tabii isteyen personelle imzalayacağımız sözleşmede en önemli maddelerden biri de özellikle toplumumuzda
herkesin kalabilme riskini göze alarak engellilere yöneliktir."
Sözleşme kapsamında işçilere ilk yıl yüzde 10 ikinci yıl ise yüzde 9 zam yapılması kararlaştırıldı.
 

iha
Yayın Tarihi : 2 Temmuz 2009 Perşembe 14:58:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?