5
Mayıs
2024
Pazar
DİYARBAKIR

Süryaniler İsa'nın doğuşunu kutladı

Hırıstiyan aleminde Hz. İsa'nın doğum yıldönümü olarak kabul edilen Noel Bayramı Diyarbakır Süryani Meryem Ana Katolik Kilisesi'nde kutlandı. Az sayıda Süryani vatandaşın katıldığı ayinde Türkiye'deki barış ve huzurun sürmesi için dualar edilirken, ayine gelenler güvenlik nedeniyle kiliseye yerleştirilen kameralar tarafından kayıt altına alındı.

Güneydoğu'da sayıları her geçen gün azalan Hıristiyan dinine mensup Süryaniler, Noel Bayramı'nı huzur içinde kutladı. Diyarbakır Meryem Ana Kilisesi'nde gerçekleştirilen törene, kilisenin papazı Yusuf Akbulut, Diyarbakır ve İstanbul'dan gelen Süryani ve Ermeni cemaati üyeleri katıldı. Ayinde İncil'den sureler okundu, Süryanice ilahiler seslendirildi. Suriye'den getirilen özel tütsülerin yakıldığı ayinde, Süryani Cemaati mensupları ellerindeki mumlarla kilise mihrabının altında ateş yaktı.

AYİN KAMERALARA ALINDI

2007 yılında Türkiye'de Süryani vatandaşlara yönelik saldırıların artması nedeniyle, Diyarbakır Süryani Meryem Ana Katolik Kilisesi'nde yapılan Noel Bayramı kutlamalarına katılanlar kiliseye yerleştirilen güvenlik kameraları tarafından kayıt altına alındı. Çoğunlukla yaşlı ve çocukların katıldığı ve 1 saat süren ayinde, Türkiye'deki barış ve huzurun sürmesi için dualar edildi. Hz. İsa'nın doğum gününü kutladıklarını belirten Diyarbakır Süryani Meryem Ana Katolik Kilisesi Papazı Yusuf Akbulut, "Bu bayram, bütün Hıristiyanlık aleminde en büyük bayram olması açısından çok önemlidir. Bu bayramın bütün dünyada yaşayan insanlara barış, huzur, iyilik ve güzelliği getirmesini diliyorum" dedi.

Diyarbakır Protestan Kilisesi Papazı Ahmet Güvener ise, "Bu bayramın sadece Hıristiyanlar için değil, bütün insanlar için barış ve esenlik getirmesini diliyorum. Türkiye, kendi zengin değerlerini yine bu yılda kaybetmemek için çabalar gösterecektir. Hem hükümet hem de halk için daima dua ediyoruz" diye konuştu.

Hz. İsa'nın doğum yıldönümü için kilisede özel ayin düzenleyen Süryaniler daha sonra bayramlaşıp birbirlerine çeşitli hediyeler sundular.

İHA
Yayın Tarihi : 25 Aralık 2007 Salı 17:35:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?