8
Mayıs
2024
Çarşamba
DİYARBAKIR

Tahliyelere sert tepki

HİZBULLAH MAĞDURU ÖĞRETMEN OĞLUNDAN TAHLİYELERE TEPKİ

1994 yılında Hizbullahçılar tarafından öldürülen öğretmen Recep Oyur'un oğlu Ahmet Arif Oyur, tahliyelere sert tepki gösterdi.

Ceza sürelerini kısaltan Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) 102'inci maddesinin yürürlüğe girmesiyle tahliye edilenler arasında yer alan terör örgütü Hizbullah'ın üst düzey yöneticilerinin 1994 yılında öldürdükleri öğretmen Recep Oyur'un oğlu Ahmet Arif Oyur, tahliyelere sert tepki gösterdi. Oyur, tahliyelerin sanıklar için bir piyango ve af olduğunu belirterek, "Tahliye kararına çok üzüldük, gerçekten yaralayıcı, kamu vicdanını yıkıcı ve rencide edici bir karar. Tahliye kararı konusunda, sayın Başbakan ve Adalet Bakanı'nı mağdurlarla empati kurmaya çağırıyorum" dedi.

Hizbullahçıların yasal düzenleme ile tahliye edilmesine tepki gösteren Ahmet Arif Oyur, babası Recep Oyur'un 29 Nisan 1994'te Hizbullahçılar tarafından öldürüldüğünü ve azmettirici olarak Cemal Tutar'ın yargılandığını söyledi. Oyur şöyle konuştu: "Babamın katillerinin serbest bırakılması bizi üzmüştür. Biz şu anda hizbullah tarafından mağdur edilmiş durumdayız. Benim babam öğretmendi ve çevdesi tarafından sevilip salıyan birisiydi. Babam şehit edildiği zaman ben 18 yaşındaydım. Zamanında ara mahkemelerini, bölge mahkemelerini, istinaf mahkemelerini kurmaları gerekirken vakit kaybettiler ve Avrupa Birliği'de (AB) dayatınca bunlarda mecburen bıraktılar, oldu bittiye getirdiler. Bu defakto bir aftır, örtülü bir aftır, kabul edemiyoruz bunu. Yani gerçekten bunu ben vatandaş olarak anlayabilmiş değilim. Fakat ev hapsi uygulanabilir. Derhal istinaf bölge mahkemeleri ve yerel mahkemeler kurulacak ya da Yargıtay'a ek daireler tahsis edilerek gerekenlerin mutlaka yapılması gerekir."

1990'lı yıllarda Doğu ve Güneydoğu'da kendini sık sık gösteren Hizbullah terör örgütüne yönelik İstanbul Beykoz'da yapılan operasyonda sağ olarak yakalanan Askeri ve Siyasi Kanat Sorumlusu Edip Gümüş ve Cemal Tutar yaklaşık 11 yıl cezaevinde kaldıktan sonra geçtiğimiz gün serbest bırakılmıştı. Gümüş ve Tutar'ın birçok faili meçhul cinayetin azmettiricisi olarak gösteriliyordu.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Ocak 2011 Çarşamba 17:20:00
Güncelleme :10 Ocak 2011 Pazartesi 00:10:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?