7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Tarihi İçkale'de Osmanlı Cephaneliği

Diyarbakır'da, tarihi İçkale'nin arka kısmındaki 75. Sur'un alt kısmında Osmanlı döneminde cephanelik olarak kullanılan bir mekan bulundu.
Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü'ne bağlı arkeologlar tarafından yapılan kazı çalışmasında, daha önce cephanelik olarak kullanılan bir yer bulundu. Kazı çalışmaları yoğun bir şekilde sürerken, alanın daha önce belediye tarafından bir kısmının harabe olduğu için yıktırıldığı ve daha sonra ise İçkale'de bulunan askeri birlik tarafından çöp ve moloz alanı olarak kullanıldığı öğrenildi. Yapılan kazılarda, Osmanlı dönemine ait ok ve silah buluntularına rastlandığı belirtilirken, kazıların gizlilik içerisinde sürdürüldüğü bildirildi. Kazı alanı hakkında bilgi verilmezken, çalışmaların gizlilik içerisinde yürütülmesinin nedeninin define avcılarının kazı alanını tahrip etmesi endişesinden kaynaklandığı ifade edildi. 

Bu arada, daha önce ceza evi ve askeri birlik olarak kullanılan İçkale'yi turizme kazandırmak amacıyla yapılan çalışmalar ise bütün hızıyla sürüyor. Alanda tam bir seferberlik ilan edilirken, bütün binalar yeniden onarımdan ve bakımdan geçirilip aslına uygun hale getirilmeye çalışılıyor.
İHA
Yayın Tarihi : 13 Temmuz 2006 Perşembe 11:16:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?