7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Tarihi surlar gün ışığına çıkacak

Sur Belediyesi'nin Diyarbakır'ın tarihi surlarının tamamen gün yüzüne çıkarılması için İl Özel İdaresi'ne verdiği proje onaylanırken, projeden gelecek 500 bin TL ile tarihi surların gün yüzüne çıkacağı bildirildi.

Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, tarihi surların gün yüzüne çıkarılması amacıyla Diyarbakır Valiliği İl Özel İdaresi'ne verdikleri projenin onaylandığını ve gelecek olan 500 bin TL ile çalışmalara başlayacaklarını söyledi. 5 kilometre uzunluğunda olan ve 82 burçtan oluşan tarihi Diyarbakır surlarının dipleri temizlenirken, Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, tarihi Diyarbakır surlarının güzelliğini ortaya çıkarmak için büyük çaba harcadıklarını ifade etti.

Demirbaş, "Daha önce sur diplerinin birçok bölümünü temizlemiştik. Şimdi de Mardinkapı bölümünden Hz. Süleyman bölümüne kadar olan yerdeki evleri yıkacağız. Bunun için Diyarbakır Valiliği İl Özel İdaresi'ne bir proje sunduk ve bu onaylandı. Gelecek olan 500 bin TL ile bu evleri istimlak eder etmez evleri yıkmaya başlayacağız. Ev sahipleri ile görüştük ve anlaşmaya vardık. Ayrıca Hz. Süleyman bölgesinde Valilik, Büyükşehir Belediyesi ve Sur Belediyesi olarak ortaklaşa yaptığımız 'Kentsel Dönüşüm' projesi kapsamında Hz. Süleyman Camii'nin
karşısında bulunan 143 tane evin yıkılması için de bir protokol imzaladık.

Fakat burada evleri yıkılan vatandaşların mağdur edilmemesi için de yaptığımız protokolde, Şanlıurfa yolunda TOKİ tarafından yaptırılacak evler kendilerine verilecek. Buradan işadamlarımıza da ve Diyarbakır sevdalılarına da bir çağrım olacak. Lütfen gelin Diyarbakır'da bulunan tarihi evlerden birini onarın ve eski ihtişamına kavuşturun. Burada yapacağınız restorasyon çalışmalarının bedeli zaten vergiden düşülüyor. Bir işadamının misafiri geldiği zaman yılda ortalama 15 bin TL masrafı gidiyor. Neden bu misafirleri tarihi Diyarbakır evlerinde ağırlamayalım" dedi.

Belediye Başkanı Demirbaş ayrıca esnafa kaldırım işgali konusunda da uyarılarda bulunduklarını, bir sonraki sefere ihtarname, uyulmadığı taktirde para cezası ve hala kaldırımı işgal eden olması halinde ise işyerini kapatmaya kadar gideceklerini söyledi.
 

iha
Yayın Tarihi : 29 Temmuz 2009 Çarşamba 13:30:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?