7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Tarım da yaşanan sorunlar masaya yatırıldı

Diyarbakır’da İçişleri ve Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından düzenlenen "Canlı Hayvan Kaçakçılığını Önleme" toplantısına katılmak üzere Diyarbakır’a gelen Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü, incelemelerinin ikinci günü, Bölge Tarım İl Müdürleri, Ziraat Odası Başkanları ile Merkeze bağlı Bağıvar Beldesinde çiftçilerle bir araya gelip AB Zirvesi öncesinde Tarım alanında çözülmesi gereken acil konular üzerinde görüşmeler yaptı.

Tarım ve Köy İşleri Bakanı Sami Güçlü, sabah saatlerinde ilk olarak Bölge Tarım İl Müdürleri’ne, AB Zirvesi öncesinde verilen Tarım Birifingine katıldı. Birifing sonrasında bir konuşma yapan Bakan Güçlü, böyle yüksek bir nüfusa sahip bir ülke kendi besin ihtiyacına karşılayabilmelidir" dedi. Bakan Güçlü, gerek çiftçilerimizin eğitimi olsun, gerekse mühendislerimize eğitici proğramlar geliştirilerek tarımsal ve hayvansa alanındaki üreticilerimize proğram çerçevesinde uygulamalı olarak geçmektir" dedi.

AĞA’YI BAKAN’A ŞİKAYET ETTİLER

Kendilerine ait toprağı ağanın illegal yollarla üzerine tapuladığı iddiasıyla yaklaşık bir süredir seslerini basın açıklamaları ve Ankara’ya giderek duyurmaya çalışan Bismil İlçesi’ne bağlı Sinan Köylüleri, bu defada Ağa’yı Bakan Güçlü’ye şikayet ettiler.

Sabah saatlerinde Diyarbakır İl Tarım Müdürlüğüne gelen Bakan Güçlü, düzenlenen toplantıların ardından Sinan Köyü’nden gelen bir grupla Basın’a kapalı özel bir görüşme yaptı. Diyarbakır Valisi Efkan Ala’nında hazır bulunduğu görüşmede, köylülerin sıkıntısını dinleyen Bakan Güçlü, bu konuyla ilgili olarak ilgileneceğini ve köylülerin haklarını yasal yollardan aramalarını istedi. Sinan Köyü’nden Hasan Parça ise görüşme sonunda basın mensuplarının sorularını cevapladı. Parça, "Yıllardan beridir biz bu arazileri para vermeden sürüyoruz. Ancak 2001 yılında Doğrudan gelir Desteği ile ortaya çıkan gerçekle maalesef hepimiz hayal kırıklığına uğradık. AB sürecinin başlamasıyla birlikte ağa gerçeği de ortaya çıkmıştır. Osmanlı dönemine ait tapularımız mevcut ancak, köy ağası illegal yollarla bu tapuları kendi adına çevirmiştir. Bununla yetirmeyerek köye kendi adamlarını yerleştirerek, köy halkını tehdit etmektedir. Biz Bakan’a ve Valimize Sinan köylülerine bir çözüm yolu bulup arazilerimize kavuşmamızı talep ettik" dedi.

BAĞIVAR BELDESİ’NDE ÇİFTÇİLER SIKINTILARINI BAKAN’A ANLATTILAR

Tarım ve Köy İşleri Bakanı Sami Güçlü, incelemelerinin son ayağında ise Merkeze bağlı Bağıvar Beldesi’nde çiftçilerle bir araya geldi. Bağıvar Yatılı İlkögretim Bölge Okuluna gelen Bakan Güçlü, burada kalan ögrencilere kırtasiye malzemesi dağıttı. Daha sonra YİBO Kapalı Spor salonuna geçen Bakan güçlü, burada çiftçilerle bir toplantı yaptı. Toplantı öncesinde bir konuşma yapan Bakan Güçlü, bölge çiftçisinin hayvancılığa yönelmesini istedi. Bağıvar Çiftçileri ise Bakan Güçlü’ye geçen yıl pamuğun 1 milyon liradan satarken bu yıl ise 500 bin liraya ancak satabildiklerini belirterek, "Geçen yılki elektrik borcunu ödemeden bu yıl 44 milyar lira elektrik faturası geldi. Bu sıkıntılar yüzünden pamuk üreticisi iflas etmiş durumdadır" dediler. Çiftçilerin sorunlarını dinleyerek kısa bir degerlendirme yapan Bakan Güçlü ise, Bu sorunların giderilmesi için ben ve ilgili genel müdürlerimiz elimizden gelen tüm çabaya göstereceğiz" dedi.

diyarbakır
Yayın Tarihi : 6 Aralık 2004 Pazartesi 09:25:35
Güncelleme :6 Aralık 2004 Pazartesi 09:45:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?