8
Mayıs
2024
Çarşamba
DİYARBAKIR

Tarım ve hayvancılık fuarı açıldı

TARIM VE HAYVANCILIK FUARI AÇILDI

Diyarbakır'da 3. Ortadoğu Tarım ve Hayvancılık Fuarı, TÜYAP ile Türk Tarım Alet ve Makinaları İmalatçıları Birliği'nin (TARMAKBİR) organizasyonu ile açılırken, açılışta konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir "Hop" demek ile teknolojiyi durduramayacaklarını söyledi.

Bugün Diyarbakır'da 3. Ortadoğu Tarım ve Hayvancılık Fuarı görkemli bir şekilde açıldı. Açılışa Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, Belediye Başkanı Osman Baydemir, İl Emniyet Müdürü Mustafa Sağlam, Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Fahrettin Akyıl, Diyarbakır Tarım İl Müdürü Mehmet Ali Koçkaya, Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Derneği (GÜNSİAD) Başkanı Şahismail Bedirhanoğlu ve TÜYAP Diyarbakır Genel Müdürü İlhan Ersözlü, İran, Irak ve Suriye'den çok sayıda davetli katıldı. Geçtiğimiz yıl açılan tarım fuarını 70 bin kişi gezerken bu yıl ise 100 bin kişinin gezmesi bekleniyor. Fuara 220 firma ve 700'den fazla marka katılırken, Tarımın modern teknikleri açılan standlarda anlatılıyor. Fuara katılan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, kendisinin de köyde büyüdüğünü ve çiftçilik ile uğraştığını belirterek, "Ben hatırlıyorum köyde 30 dönüm arazide yetiştirdiğimiz sebzeleri götürüp sebze halinde satardık. Bizim 30 dönümde yetiştirdiğimiz sebzeler şuan modern teknoloji ile 3 dönümde yetiştiriliyor. Buradan çiftçilere sesleniyorum, tarım kooperatiflerinin verdiği nimetlerden faydalanın" dedi.

Baydemir, çocukken köylerine gelen ilk traktörü ise şöyle anlattı:

"Ben çocukken sene 1978-79 falandı, bizim karşı köyün en varlıklı ailesi traktör aldı. Biz tabi görmediğimiz için gözümzde farklı birşey canlandırıyoruz. Traktörü yüksek bir yere yokuş aşağı bırakıyorlar ve sahibi traktörünü severken vitesi bilmeyerek boşa alıyor ve traktör hızla aşağı doğru inmeye başlıyor. Traktörün sahibi ne yaptıysa traktörü durduramadı ve bukez "Hop, Hop bısekıne" (Hop hop, dur) diye bağırmaya başladı ama traktör yine durmadı. Kardeşi kızına bağırıp birde sen hop hop diye seslen

belki senin sesini tanır durur diye bağırdı ama nafile. Demek istediğim şu ki biz ister Kürtçe söyleyelim, ister Türkçe söyleyelim teknoloji hop demekle durmaz. Biz çalışmazsak, biz üretmezsek mutlaka geride kalırız. Onun için dil ister Türkçe olsun ister Kürtçe olsun teknolojiyi yakalamamız için mutlaka çalışmamız lazım."

Vali Mustafa Toprak ise Diyarbakır'ın belirlediği hedefe emin adımlarla ilerlediğini belirterek, "Eğer bir yerde üretim varsa ve bu üretim ile ilgili fabrikalar açılıyorsa demek ki biz doğru yere doğru ilerliyoruz" dedi.

Yapılan konuşmaların ardından protokol üyeleri hep birlikte fuarın kurdelasını keserken daha sonra ise stantlar gezildi. Fuar gelecek Pazar gününe kadar açık kalacağı belirtilirken ayrıca çiftçiler ücretsiz servislerle fuar alanına taşdığı belirtildi.

TARIM VE HAYVANCILIK FUARI AÇILDI
TARIM VE HAYVANCILIK FUARI AÇILDI
TARIM VE HAYVANCILIK FUARI AÇILDI
TARIM VE HAYVANCILIK FUARI AÇILDI
TARIM VE HAYVANCILIK FUARI AÇILDI
TARIM VE HAYVANCILIK FUARI AÇILDI
İHA
Yayın Tarihi : 13 Nisan 2011 Çarşamba 16:06:00
Güncelleme :13 Nisan 2011 Çarşamba 17:49:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?