4
Mayıs
2024
Cumartesi
DİYARBAKIR

TEDAŞ ceza yağdırdı

TEDAŞ Diyarbakır İl Müdürlüğü ile İl Jandarma Komutanlığı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından yapılan operasyonlarda, sanayi ve sulu tarımda uzaktan kumandayla kaçak elektrik kullandıkları tespit edilen 275 sayaç abonesine 2 milyar 318 milyon 500 YTL para cezası verilirken, görevi kötüye kullanan 9 TEDAŞ çalışanı hakkında da yasal işlem başlatıldı.

Diyarbakır Valiliği’nden yapılan yazılı açıklamada, kaçak elektrik kullanımının yüzde 60 civarlarında olduğu belirtilen Diyarbakır’da, kaçağın önüne geçmek için İl Jandarma Komutanlığı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ile TEDAŞ İl Müessese Müdürlüğü’nün işbirliğiyle yapılan operasyonlara devam ediliyor. Özel elektrik aboneleri tarafından geçmiş yıllarda tüketilen enerji miktarı konusunda, sulama yapılan arazi ile Doğrudan Gelir Desteği’nden (DGD) faydalanılan arazi miktarlarının karşılaştırılması sonucunda çelişkili bilgiler ortaya çıkması, yetkilileri harekete geçirdi.

Çelişkili bilgilerin şüpheli gösterdiği abonelerin tespiti için Ankara’dan gelen 1 elektrik mühendisi başkanlığındaki 15 kişilik kaçak kontrol ekibi, Diyarbakır’da 15 gün boyunca çalışmalarda bulundu. 13 Eylül 2004 ve 28 Şubat 2005 tarihleri arasında yapılan çalışmalar sonucunda, trafolara uzaktan kumanda yerleştirerek bağlantı yapmak, kondansatör üzerinde oynama yapmak, akım trafo uçlarının sökülmesi, saat bağlantı uçlarının çıkarılması ve sahte bakanlık mührü kullanılması gibi yöntemlerle elektrik hırsızlığı yapıldığı tespit edildi.

Söz konusu hırsızlığı gerçekleştiren Diyarbakır merkezinde 68, Bismil 38, Çınar 23, Eğil 2, Ergani 127, Hani 1, Kocaköy 1 ve Silvan 15 olmak üzere, toplam 275 abone hakkında kaçak elektrik kullanımından dolayı işlem yapıldı. Bu abonelere 2 milyar 318 milyon 500 YTL para cezası verildi.

Operasyon kapsamında ayrıca, Diyarbakır Bismil İlçesi’nde 9 TEDAŞ okuma görevlisi hakkında da sahte evrak düzenleme, görevi kötüye kullanma ve irtikaba eksik teşebbüs suçlarından dava açıldı. Kaçak elektrik kullanımının yüzde 60 civarlarında olduğu Diyarbakır’da, yıllık zararın 260 trilyon YTL olduğu açıklandı.

İHA
Yayın Tarihi : 1 Mart 2005 Salı 00:14:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?