3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Tekstil teşviği sanayiciyi mutlu etti

Hükümetin gelişmiş bölgelerden kalkınmada öncelikli yörelere, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya fiilen taşınacak tekstil, hazır giyim, konfeksiyon ve deri sektörü gibi işletmelere destek sunması Doğu'daki sanayicileri sevindirdi.

Teşvik Yasası'nı geç kalınmış olarak gören yatırımcılar, bölgede üretilen pamuğun bir an önce uluslararası pazarda hazır giyim olarak pazarlanmasını istiyor.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerini kalkındırmak için daha önce GAP Eylem Planı'nın startını veren AK Parti hükümeti ilk kez bir sektör için destek paketi hazırladı. Hükümet, 'Emek-yoğun sektörlerden, tekstil, hazır giyim, konfeksiyon ve deri sektörüne yönelik olarak değişim dönüşüm ve destek strateji eylem planı'nı açıkladı. Bu kapsamda gelişmiş bölgelerden kalkınmada öncelikli yörelere, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya fiilen taşınacak işletmelere vergi indiriminden taşınma desteğine kadar bir dizi teşvik verilecek. Hükümetin bu eylem planı geri kalmış yörede sevinçle karşılandı. Gerekli teşvik yasalarını geç kalınmış olarak gören yatırımcılar desteklerin artmasını talep ediyor. Diyarbakır'da İş Geliştirme Merkezi (İŞGEM) kurarak yüzlerce kişinin istihdam edilmesine önderlik eden, Diyarbakır İş Kadınları Derneği (DİKAD) Başkanı Nilüfer Baran; devlet desteği ile bölgenin cazibe merkezi olacağını söyledi. Tekstile uygulanan teşvikin mermer, turizm, dokuma gibi sektörlerde de uygulanması gerektiğini ifade eden DİKAD Başkanı Baran, şunları söyledi:

"Hükümetin özellikle yeni tekstil üzerinden yeni bir yasa çıkarması çok önemlidir. Bölgemizde tarım alanları yaygındır. Eğer temelden düşünecek olursak ipliğin üretiminden boyanmasından kumaş haline gelmesinden artı kumaşın işlenerek pazarlanması bir çerçeve halinde düşünülürse iyi de destek gelirse birçok insana ekmek kapısı açılacağını düşünüyorum."

Bölgedeki mevcut tekstil fabrikaların kapandığını küçük atölyelerin de zor durumda olduğunu belirten Nilüfer Baran, "Tekstilde son dönemde küçük atölyeler tarzında bir canlanma var. Bu Teşvik Yasası'nın bu canlanmayı güçlendireceğine inanıyorum, ama bu pakete SSK ve vergi indirimi, mekan sorunu ve bankalardan alınacak krediler sıfır oranlarında faizsiz olmalıdır. Bunlar komple bir paket halinde çözülürse ben inanıyorum ki Diyarbakır tekstil anlamında bir sıçrama yapacağı gibi kadın istihdamında da büyük canlanmalar olacaktır" şeklinde konuştu.

Çin ve Hindistan'da ucuz maliyet ve iş gücünün bölgede tekstil sektörünün etkilediğini belirten, Güneydoğu Sanayici ve İş Adamları Derneği (GÜNSİAD) Başkanı Şahismali Bedirhanoğlu, yeni Teşvik Yasası'nın genel anlamda çok anlamlı olduğunu belirterek, "Başka bölgelerden buraya tekstil yatırımları gelmesi isteniyorsa mutlaka bu illerin tanımlanması gerektiği gibi bu ilerin lokal düzeyde tutulması lazım. Bu Teşvik Yasası'nı başka illere yaymamak lazım çünkü yatırımcı bölgenin çok cazip olduğunu görecek ve belki de yatırımlarını söküp bu yöreye getirecektir. Bu bölgeye yatırımlar taşınmak isteniyorsa yasa süresi 2014 yılına kadar geçerli ancak bu süre mutlaka uzatılmalıdır" diye konuştu.

Mevcut yatırımcıların çok sıkıntılar yaşadığını ve mutlaka destek verilmesi gerektiğini belirten Bedirhanoğlu, "Dünyanın en kaliteli pamuğu bölgemizde üretiliyor. Biz bunu ülke olarak bir türlü değerlendirmedik, bu pamuğun uluslararası pazara taşımak için devletin desteği şarttır" ifadelerini kullandı

UCUZ İŞ GÜCÜ FAZLA

Hükümetin tekstil için hazırladığı yeni Teşvik Yasasını değerlendiren Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya ise şunları söyledi:

"Tekstil sektörü gerek istihdam sağlama anlamında gerekse de ihracat anlamında en önemli sektörlerimizden biridir. Son dönemlerde özelikle ucuz iş gücünün ve ucuz enerjinin yoğun olduğu Mısır, Çin ve Hindistan gibi ülkeler ile rekabet edemeyecek duruma gelmemiz ister istemez Türkiye'de sektörün küçülmesine neden olmuştur. Bugün tekstil sektörü ihmal edilmeyeceğinden ülkemiz için çok önemli bir sektördür. Bu gün alınan bu sektördeki eylem kararı bizce doğru ve aslında gecikmiş eylem planıdır. Bunun süratle hayata geçirilmesi gerekir. Tekstil üreticilerin Doğu ve Güneydoğu'ya kaydırılması doğru bir karardır. Gerekli ham madde mevcut Türkiye'deki pamuğun yüzde 50'si bu yörede üretilmektedir. Aynı zamanda bölgede genç nüfus fazla olduğu için ucuz iş gücü mümkündür. Tüm bunları değerlendirdiğimizde buraya yatırım yapacak iş adamlarının kazançlı çıkacağını düşünüyorum."

İHA
Yayın Tarihi : 12 Eylül 2008 Cuma 17:05:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?