7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Tıp Fakültesi Hastanesi'nde bir ilk

GÜNEYDOĞU ANADOLU'DA İLK KEZ YAPILAN KALP AMELİYATIYLA HAYATI KURTULDU

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde bir ilk gerçekleştirilerek 56 yaşındaki Zekiye Kızılay'ın beynine giden iki aort damar açık kalp ameliyatıyla değiştirildi.

Siirt'ten gelen ve kalpten beyne giden ana damarların patlaması sonucu ölmek üzere olan Zekiye Kızılay açık kalp ameliyatı sayesinde hayata döndü.

Dicle Ünivresitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü hekimleri tarafından 'Ascondan Aort ve Arcus Aort Bissectionu' denilen damar patlaması sonucu hastaneye kaldırılan Kızılay'a 6 saat süren bir operasyon gerçekleştirildi. Kızılay, bölgede ilk kez 6 saat süren başarılı ameliyat sayesinde hayata bağlandı.

Operasyonu gerçekleştiren Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahı Yrd. Doç. Dr. İsmail Başyiğit ve ekibi Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bir ilki başararak riskli ve ağır açık kalp ameliyatı yaptı. Yrd. Doç. Dr. Başyiğit ve ekibi, Zekiye Kızılay'ın kalpten çıkan ana aort damarı ve boyna giden her iki taraftaki ana damarları birlikte değiştirdi.

Operasyonun başarılı olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Başyiğit, "Bu kalp ameliyatları içerisindeki en ağır kalp ameliyatı oluyor. Bu ameliyatı Diyarbakır ve bölgede ilk defa gerçekleştiriyoruz ve hastamız ameliyattan bir gün sonra servise çıktı. Büyük bir ihtimalle de yarın taburcu edeceğiz. Bu tür hastalar için artık Diyarbakır'da donanım ve ekibe sahibiz. Bundan sonra bu bölgemize burada hizmet vermeye devam edeceğiz. İleri aşamalarda çocuk kalp ameliyatları ve yeni binamıza geçtiğimizde de kalp nakillerini planlamaktayız" dedi.

 

BU AMELİYATLAR ANCAK ANKARA, İZMİR, İSTANBUL GİBİ MERKEZLERDE YAPILABİLİYORDU

Yrd. Doç. Dr. Başyiğit, hastanede yaklaşık 1 yıldır kalp ameliyatı yaptıklarını belirterek, "Ama şimdiye kadar bu bölge bu tür büyük bir ameliyat yapılamıyordu. Bu açıdan bölgede böyle büyük bir ameliyatında yapılabilir olması da bir ilk oluyor. Bu ameliyatlar Ankara, İzmir, İstanbul gibi büyük merkezlerde yapılabiliyordu. Şimdi artık bölgemizde de yapılmaya başladı" diye konuştu.

Operasyonun ardından sağlığına kavuşan Zekiye Kızılay'ın, 33 yaşındaki oğlu İsmet Kızılay, annesinin rahatsızlığı için Siirt Devlet Hastanesi'ne başvurduklarını anlattı. Kızılay, "Hastane ilk etapda bu teşisi koyamadı. Sadece göğüs ağrısı vardı. Oradaki doktor aort diseksiyonu diye bir şey söyledi bize. Tabi ne olduğunu bilmiyorduk ve acilen Diyarbakır'a götürmemiz söylendi. Hemen özel araçla buraya geldik. Saat 24.00 sıralarında ameliyata aldılar. Sabaha kadar ameliyathanede kaldılar. Biz ameliyattan sonra bu ameliyatın büyüklüğünü öğrendik. 30 yıldır hayatını bana bağışladı annem. Allah'ın bağışladığı bu ikinci hayatında ben onu yaşatmaya çalışacağım" şeklinde konuştu.

Ölümle burun buruna gelen ve geçirdiği başarılı ameliyat sonucu hayata bağlanan Zekiye Kızılay ise hastaneden çıkacağı günü sabırsızlıkla bekliyor.

GÜNEYDOĞU ANADOLU'DA İLK KEZ YAPILAN KALP AMELİYATIYLA HAYATI KURTULDU
GÜNEYDOĞU ANADOLU'DA İLK KEZ YAPILAN KALP AMELİYATIYLA HAYATI KURTULDU
İHA
Yayın Tarihi : 5 Ekim 2010 Salı 13:53:00
Güncelleme :5 Ekim 2010 Salı 18:01:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?