5
Mayıs
2024
Pazar
DİYARBAKIR

Toplu taşıma sistemi tartışıldı

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, kentte toplu taşıma sistemi için öngörülen havuz sistemini, minibüs kooperatif yönetici ve üyeleri, Demokrasi Platformu temsilcileri, DTP İl yönetimi, yerel yönetimler komisyonu ve muhtarların katılımıyla masaya yatırdı.
Bağlar Belediyesi Konferans Salonu'nda iki saat süren toplantıda konuşan Baydemir, kentte daha modern bir ulaşım sistemi oluşturmak istediklerini ve öngördükleri sisteme ilişkin bilgi verileceğini belirterek ulaşım işini yapan esnafın görüş ve önerilerini dinleyeceklerini söyledi.


Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Fahrettin Çağdaş ise Diyarbakır'da toplu taşıma sisteminin tarihsel gelişim sürecini, zaman içinde yoğunlaşan sorun ve sıkıntıları sinevizyon eşliğinde anlattı. Çağdaş, kamusal bir hizmet olan toplu taşımanın kazanç hırsı ile yapıldığında meydana gelen sorunlar, şoförlerin kayıt sisteminin olmaması, engellilerin toplu taşımada olumsuz etkilenmesi gibi sorunları dile getirdi. Çağdaş, hazırladıkları ulaşım master planı çerçevesinde Diyarbakır için ulaşımdaki yoğunluk yerleri, bu yoğunluğu sağlıklı ve güvenli olarak eritebilecek sisteme ilişkin bilgi verdi.


Bilgi İşlem Koordinatörü Serok Kasımoğlu da Elektronik Ücret Toplama Sistemi'ne ilişkin bilgi verdi. Kasımoğlu, sistemin bilet yükleme bayileri, garantör kurum olan banka aracılığıyla para akışının tam otomatik olarak gerçekleşeceğini söyledi. Bayiden ve bankadan satılan bilet ile otobüslerde kullanılan biletlerin sürekli karşılaştırılacağını ve sistemin yüzde yüz güvenli olduğunu anlatan Kasımoğlu, paranın sistem içindeki her otobüse eşit olarak bölüneceğini ve banka aracılığıyla hesaba yatırılacağını anlattı.


ZARAR EDERİZ
Minibüs sahipleri ise toplu taşıma sisteminde sorunlar bulunduğunu, bunu kabul ettiklerini ama Diyarbakır'ın havuz sistemine geçişe hazır olmadığını söyledi. Bazı cadde ve sokakların büyük otobüsleri kaldıramayacağını söyleyen minibüsçüler, "Biz eksikliklerimizi giderelim" dedi.


"Biz fakiriz, 500 dönüm arazi satıp bu hattı satın almışım" diyen bir minibüs sahibi de, bu sistemle bayi ve belediyenin pay alacağını kendi paylarının küçüleceğini belirtti. Bir başka minibüs esnafı da şu an götürü usulü ile vergi ödediklerini ama havuz sistemine geçildiğinde ödeyecekleri verginin altından kalkamayacaklarını söyledi. Bir başka esnaf ise "Biz 6 kardeşiz, akşam parayı evde paylaşmazsak birbirimize gireriz" diye konuştu.


Diyarbakır halkının bu sisteme hazır olmadığını, sisteme ancak 30-40 yıl sonra geçilebileceğini söyleyen bir başka esnaf da, "Arabaları büyütelim, havuz sistemine geçmeyelim" dedi.


DTP Diyarbakır İl Başkanı Hilmi Aydoğdu da mevcut önyargılardan arınarak sisteme bakılması gerektiğini söyledi. Minibüslerin yolcu kapmak için nasıl birbiriyle yarıştığını herkesin bildiğine dikkat çeken Aydoğdu, "Buna benzer sisteme geçildiğinde İstanbul'da da, Bursa'da da her yerde buna direnç gösterilmiştir" dedi.


Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir tekrar söz alarak bütün şoförlerin koltuğunun altında levye ile dolaştığını, yurttaşların taciz edildiğini belirterek "Siz de bundan şikayet ediyorsunuz, bundan hoşnut olmadığınızın farkındayım, daha adaletli bir sistem için çaba sarf ediyoruz, ortak noktaları bulmaya çalışıyoruz. Takdir edersiniz ki yetki Büyükşehir Belediyesi'nin, bu adaleti oluşturma konusunda çabamız olmasaydı oturup karar verir size tebliğ ederdik" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 24 Ağustos 2007 Cuma 21:19:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?