5
Mayıs
2024
Pazar
DİYARBAKIR

Töre cinayeti davasında 4 tahliye

Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde, dini nikahlı eşini aldattığı gerekçesiyle 22 yaşındaki kadının eşi ve yakınları tarafından saklandığı çeyiz sandığı içerisinde vurularak öldürülmesiyle ilgili davada 4 tutuklu sanık tahliye edildi. 

Yaklaşık 6 ay önce Çınar'ın Sırımkesen köyünde öldürülen 1 çocuk annesi G.G. ile ilgili davanın duruşmasına 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla çeşitli kadın örgütleri ve sivil toplum örgüt temsilcilerinin de izlediği duruşmaya tutuklu sanıkların hepsi katıldı. Davaya tutuklu sanıklardan Ö.T., M.Ş.T., H.T., İ.T., B.G., A.G., M.G. ve İ.G. katıldı. 

Duruşmada Z.G. ve S.G. tanık olarak dinlendi. Kürtçe tercüman eşliğinde verilen ifadelerden sonra sanıkların avukatı Meral Danış, tanıkların çelişkili ifadeler kullandığını ve bunların doğru olmadığını söyledi. 

Öldürülen G.G.'nin babası A.G., duruşmada söz hakkı isteyerek, "Kızımın katili bellidir. Kızımı öldürenler Ö.T. ile M.Ş.T. Ben hiç kimseden davacı değilim" dedi. 

Savcının sanıkların tutukluluk hallerini istediği davada, duruşmaya kısa bir ara veren mahkeme heyeti, M.Ş.T, Ö.T. H.T ve B.G.'nin tutukluluk hallerinin devamına, İ.T., A.G., M.G., ve İ.G'nin tahliyesine karar verdi. 

Sanıklardan Ö.T. ve M.Ş.T. hakkında TCK'nın 81 ve 82. maddelerine göre ''Töre saikiyle kasten adam öldürme'' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının istendiği istendiği davada, Çınar ilçesine bağlı Alatos beldesi Sırımkesen köyünde G.G. ile Ö.T., "berdel" olarak bilinen karşılıklı kız alıp verme usulüyle evlendi. Dini nikahlı ve aynı zamanda özürlü olan eşi Ö.T.'den bir kızı olan G.G., kızını yanına alarak İstanbul'a kaçmıştı. G.G'nin İstanbul'a yerleşmesi Ö.T. ve onun ailesiyle köylüler arasında "Başkasıyla ilişkisi bulunduğu" şeklinde yorumlanmıştı. Ailesinin iknasıyla tekrar köye dönen G.G., dini nikahlı eşi Ö.T. ve yakınları tarafından eşini aldattığı gerekçesiyle silahla 2 el ateş edilerek yaralandı. Bunun üzerine annesinin evine kaçan G.G., saklandığı çeyiz sandığında otomatik silahla açılan ateş sonucu öldürülmüştü.
İHA
Yayın Tarihi : 8 Mart 2007 Perşembe 14:27:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?