8
Mayıs
2024
Çarşamba
DİYARBAKIR

Töre cinayetinde mühebbet isteniyor

Diyarbakır'ın Çınar İlçesi'nde, dini nikahlı eşini aldattığı gerekçesiyle 22 yaşındaki kadının eşi ve yakınları tarafından saklandığı çeyiz sandığı içerisinde vurularak öldürülmesiyle ilgili dava 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. 

Yaklaşık 5 ay önce Çınar'ın Sırımkesen Köyü'nde öldürülen 1 çocuk annesi G.G. ile ilgili davanın ilk duruşması yapıldı. 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davaya tutuklu sanıklardan Ö.T. (Ömer Taş), M.Ş.T. (Mehmet Şah Taş), H.T. (Hamdullah Taş), İ.T. (İzettin Taş), B.G. (Bahattin Gümüş), A.G. (Abdurrahim Gümüş), M.G. (Mehduh Gümüş) ve İ.G. (İdris Gümüş) katıldı. 7 sanık suçlamaları kabul etmediklerini ve olayla alakalarının bulunmadığını söylerken, sanıklardan G.G.'nin dini nikahlı eşi Ö.T. ise, eşiyle anlaşamadıklarını iddia ederek, "G.G. benden boşanmak istiyordu. 'Eşyaları paylaşalım' dedi. Onu boşadım, kavga ettik. Maktul bana yumruk attı, bende onu dövdüm. Bana tükürünce şuurumu kaybettim. Silahımı çekerek vurdum, yaralandı ve kaçtı. Daha sonra Kaleşnikof silahımı aldım ve G.G.'yi aramaya başladım. Kayınbabamın evine gittim. Evin camı kırıktı ve naylonla kaplanmıştı, onu söktüm. Evden içeri girdim. Aradım bulamadım, sandığın üzerinin açık olduğunu gördüm. Elimle yokladım ve eşimin sandığın içinde olduğunu gördüm ve silahla ateş ettim. Daha sonra da kaçtım ve teslim oldum" dedi. 

Tanıklardan bir çoğu da tanıklık yapmayacaklarını beyan ederken, G.G.'nin kızı S.G. ise bildiği kadarıyla her şeyi anlatacağını belirterek, "Annemi öldürenler M.Ş.T., B.G. ve H.T.'dir. Babam ilk ateşi etti, ben annemin yanındaydım, dayımın evine taşındı. Eşya paylaşmak için gitmişti. Annem babama hakaret küfür etmedi. Annemin yaralanıp kaçmaya çalıştığını gördüm. Babam annemin saçını tuttu. Babam anneme birileriyle gitmişsin diyordu oda 'hayır gitmedim' dedi. Mehmet Şah Taş annemi evin dışında biraz kovaladı. Annem Songül teyzemlere koştu. Annem içeri girdi. Öldürüldüğü odaya girip oturdu. Kolundan kan geliyordu. Teyzem onun kolunu bağladı. Sanıklar dışarıdaydı. Songül ve Nurcan teyzem kapıları ve pencereleri kapattı. İçeri gelip aradılar bulamadılar. Sonraki geldiklerinde annemi öldürdüler. Bunları önce Allah'a sonra sizlere teslim ediyorum" diye konuştu. 

Sanıklardan Ö.T. ve M.Ş.T. hakkında TCK'nın 81 ve 82. maddelerine göre ''Töre saikiyle kasten adam öldürme'' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor. Bu arada G.G.'nin ailesi duruşma sonrası kapıda bekleyen bir minibüse binerken, duruşmada konuşan G.G.'nin kızı S.G. polisler tarafından sivil bir ekip otosuna bindirildi. 

Çınar İlçesi'ne bağlı Alatos Beldesi Sırımkesen Köyü'nde G.G. ile Ö.T., "berdel" olarak bilinen karşılıklı kız alıp verme usulüyle evlendi. Dini nikahlı ve aynı zamanda özürlü olan eşi Ö.T.'den bir kızı olan G.G., kızını yanına alarak İstanbul'a kaçmıştı. G.G'nin İstanbul'a yerleşmesi Ö.T. ve onun ailesiyle köylüler arasında "Başkasıyla ilişkisi bulunduğu" şeklinde yorumlanmıştı. Ailesinin iknasıyla tekrar köye dönen G.G., dini nikahlı eşi Ö.T. ve yakınları tarafından eşini aldattığı gerekçesiyle silahla 2 el ateş edilerek yaralandı. Bunun üzerine annesinin evine kaçan G.G., saklandığı çeyiz sandığında otomatik silahla açılan ateş sonucu öldürülmüştü.
İHA
Yayın Tarihi : 13 Aralık 2006 Çarşamba 17:31:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
azad çınarlı IP: 88.226.68.xxx Tarih : 17.12.2006 10:02:42
bir doğulu olarak artık bu olayların bitmesini ve böyle olaylar yüzünden başkalarının bizi eleştirmelerini istemiyoruz.