5
Mayıs
2024
Pazar
DİYARBAKIR

Tuğlık: 'Kendimizi Türk halkına anlatamadık'

DEMOKRATİK Toplum Partisi (DTP) eski Genel Başkanı Yardımcısı ve Diyarbakır bağımsız milletvekili adayı Aysel Tuğluk, şehit askerlerin cenazelerine katılmak istediklerini, ancak ön yargılardan ve gösterilecek tepkiler nedeniyle katılamadıklarını belirterek, “Kendimizi Türk halkına anlatamadık'' dedi.

Meclis'e girmeleri halinde 16 yıl önce Leyla Zana'nın Kürtçe yemin etmesi ile yaşanan olayların bir daha yaşanmayacağını da ifade ederek Aysel Tuğluk, “Leyla Zana’ya o dönemde o koşullar Kürtçe yemini dayatmış olabilir. Ama bugün Türkiye değişti, toplum değişti. Duyguyu değil, aklı ön plana çıkaracağız'' dedi.


DTP'nin 22 Temmuz seçimlerinde Diyarbakır'da desteklediği 4 bağımsız milletvekili adaylarından biri olan Aysel Tuğluk, seçim gezilerinin kent merkezi ve köylerde aralıksız sürdürüyor. Seçmenlerin kapısına giden Tuğluk, demokratik bir cumhuriyetin mücadelesini vermek için oy ve destek istediklerini söyledi. Mazlum- Der ve Kardelen Kadın Evi'ni ziyaret eden Aysel Tuğluk'tan seçmenler özellikle barışın sağlanması ve silahların susturulması için mücadele etmelerini istedi. Diyarbakır'ın Gözeli Köyü'ne giden ve burada büyük coşku ile karşılanan Aysel Tuğluk, seçmenlere bütün sorunların temelinde yatan Kürt sorununun çözümü için mücadele etme sözü verdi. DHA muhabirinin sorularını yanıtlayan Aysel Tuğluk, siyasette kadınlara DTP'nin diğer partilere göre fazlasıyla yer verdiğini savunarak şöyle dedi:


“Seçilebilecek yerlerde toplam 35 milletvekili adayı gösterildi. Bunlardan 10'u kadın adaylardan oluşuyor. Biz kadının siyasetteki yerine inanan bir politika üretiyoruz. Seçmenler bizden iş, aş ve fabrikadan önce Kürt sorununun çözümünü istiyor. Analar gözyaşlarının dinmesini istiyor. Akan kanın durdurulmasını istiyor. Bunu başarırsak diğer sorunlar kendiliğinden çözülür.''

“16 YIL ÖNCE YAŞANANLAR YAŞANMAYACAK''


TBMM'ye 16 yıl sonra yeniden girme şansını yakaladıklarını anlatan Aysel Tuğluk, 1991 yılında Layla Zana’nın Kürtçe yemin etmesi ile yaşanan olayların bir daha yaşanmayacağını söyledi. Tuğluk, şöyle devam etti:


“Biz Türkiye’nin demokratikleşmesi için mücadele edeceğiz. Yaklaşımımız gerginleştirici, tahrik edici değil, birleştirici, bütünleştirici ve uzlaşmacı bir yaklaşım olacaktır. Hasasiyetler üzerine politika yapmayacağız. CHP ve AKP’nin dillendirdiği bir takım hassasiyetler üzerine politika tarzını oluşturmayacağız. Leyla Zana, Kürtçe yemini ettiği zaman Kürt dili büyük bir baskı altındaydı ve yasaktı. Kürtçe'nin var olduğunu göstermek için o koşullar ona Kürtçe yemini dayatmış olabilir. Ama şu anda biz bir çözüm aşamasına geldiğimize inanıyoruz. Farklı koşullardayız, toplum, Türkiye değişti. Bir takım gelişmeler yaşandı. bunları esas alan sağduyulu ve mantıklı bir politika izleyeceğiz. Duyguyu değil, aklı öne alacağız.''



“ASKER ANASININ ACISINI PAYLAŞMAK İSTİYORUZ''


Hem çatışmada şehit düşen asker hem de ölen terörist için aynı acıyı duyduklarını söyleyen Aysel Tuğluk, şehit askerlerin cenazelerine katılmak ve annelerinin acılarını paylaşmak istediklerini ancak kendileriyle ilgili önyargı bulunduğunu söyledi. Aysel Tuğluk, şunları söyledi:


“Bu ön yargılardan kaynaklı acımızı paylaştığımızı ifade edemiyoruz. Bu acıyı yaşayan asker analarına ulaşamıyoruz. Ulaşmak isteriz, onlara ne yapmak istediğimizi anlatmak isteriz. Biz bu topraklarda acıların yaşanmaması için çok çaba sarf ettik. Ama Türk halkına bunu anlatamadık. İnanıyorum Meclis’te bunu aşacağız. Amacımızın birlik ve bareberlik olduğunu söyleyeceğiz. Kendimizi daha doğru anlatacağız Türk halkına bunun fırsatını yakalacağız.''

APO'YA AF VAADİ


Tuğluk, Türk toplumu ile mutlaka duygudaşlığı yakalamak ve empati yapmak zorunda olduklarını anlatırken, Kürtlerin de yaşadıkları hassasiyet ve duygular olduğunu söyledi. Tuğluk, “İki tarafın birbirlerini anlamaları gerekir. Bizim seçmenimiz uzlaşmayı, barışı en çok istemiş ve bunun için mücadele etmiştir'' dedi.


DTP'nin Diyarbakır’da desteklediği 4 milletvekili adayının vaadleri arasında siyasi genel af bulunduğunu hatırlatan Aysel Tuğluk, sorunun nedenleri ortadan kaldırıldığında geçmişte yanlış politikalardan kaynaklı çıkan sonuçları gidermek gerektiğini söyledi. Aysel Tuğuk, “Eğer bir barış süreci geliştirilecekse, genel af olası bir barış süreci için olması gereken bir gelişmedir'' diye konuştu.

“SEÇMENE İSİM KAVRATMA ÇALIŞMASI YAPTIK''


Aysel Tuğluk, oy pusulasında yer alacak 31 bağımsız adayın karıştırılmaması için kapsamlı çalışma yürüttüklerini söyledi. Tuğluk, “Seçmenimize isim kavratma çalışması yaptık. Seçmenimiz nerede oturuyorsa, partimizin desteklediği hangi adaya oy vereceğini biliyor. Oy pusulasının çıkmasını bekliyoruz. PusulA çıktıktan sonra ev ev dolaşarak seçmene hangi adaya oy vereceklerini tek tek gösterecek gücümüz vardır. Nereyi işaretleyeceğini göstereceğiz. Sıkıntı yaşanacağını sanmıyorum. Seçmenimiz çok bilinçlidir'' dedi.

Milliyet / DHA
Yayın Tarihi : 11 Temmuz 2007 Çarşamba 12:59:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
M. KÖMÜRCÜ IP: 88.254.209.xxx Tarih : 13.07.2007 00:18:21
BU SEFER DE BU YÖNTEMİ UYGULAYARAK MI VATANDAŞIN GÖZÜNÜ BOYAYIP,GERÇEK YÜZÜNÜZÜ GİZLEYİP İHANETLERİNİZE DEVAM EDECEKSİNİZ. SİZİN GİBİ VATAN HAİNLERİ 'ŞEHİT ANALARI VE YAKINLARININ' ACILARINI ANLAYAMAZSINIZ Kİ ACIYI PAYLAŞASINIZ. NİYETİNİZ GERÇEKTEN HALİS İSE PKK NIN TERÖR ÖRGÜTÜ OLDUĞUNU VE APONUN DA BU ÖRGÜTÜN LİDERİ OLDUĞUNU,TERÖR EYLEMLERİNİ KINADIĞINIZI YÜKSEK SESLE HAYKIRIRSANIZ VE BUNU HER FIRSATTA TEKRAR EDERSENİZ BELKİ İNANDIRICI OLABİLİRSİNİZ.İKİ YÜZLÜ OLMAYIN GERÇEKÇİ OLUN. HAİNLİĞİN HER YOLUNU DENEYİP BU AZİZ MİLLETİN SABRINI TAŞIRMAYIN E Mİ? DTP VE TÜM ADAYLARINA BAŞARISIZLIKLAR DİLERİM.