7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Tüm sorunları özerklik çözer!

DEMİRTAŞTAN ÖZERKLİK AÇIKLAMASI.

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, özerk yönetim modellerinin bütün toplumsal sorunların çözümünün anahtarı olduğunu söyledi.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi Belediyeler Birliği'nce Sümerpark Resepsiyon Salonu'nda düzenlenen "Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı ve Türkiye'de Yerel Yönetimler Çalıştayı" başladı. BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, güncel olan yerel yönetimlerde özerklik konusunu, Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı çerçevesinde parti olarak çeşitli platformlarda bugüne kadar tartıştıklarını bildirdi. Çalıştayda bilimsel bakış açısıyla ve Türkiye'nin birçok kentinde tartışmaya açılması gereken bir konuyu uzmanlarla masaya yatırma fırsatı bulacaklarını kaydeden Demirtaş, Başbakan Erdoğan'ın yerinde yönetim modeliyle ilgili zaman zaman bazı ifadeler kullandığını kaydetti.

Başbakan Erdoğan'ın, 'Bu ülkenin topraklarına, bu ülkenin hiçbir metrekaresinde ameliyata izin vermeyeceğim' dediğini hatırlatan Demirtaş, "Yani bunu BDP'nin ortaya koyduğu demokratik özerklikle ilgili düşüncelere karşı ifade ediyor. Özellikle ortaya koyduğumuz projelere karşı Türkiye kamuoyunun bir kısmında ön yargılı tartışmaların bu kadar yoğun olduğu bir dönemde, bir ülkenin Başbakanı'nın görevi bu ön yargıları güçlendirmek olmamalıdır. Sanki BDP'nin ülke toprakları üzerinde ameliyat niyeti varmış da ve Sayın Başbakan da bu ameliyata izin vermeme misyonunu kendine biçmiş gibi Türkiye kamuoyuna takdim ediyor" diyerek, "Bu manipülatif yaklaşımdır" iddiasında bulundu.

Dünyada Erdoğan'ın resmi ve fiili olarak kullandığı yetkilere sahip başka bir Başbakan olmadığını ileri süren Demirtaş, Başbakan Erdoğan'ın yasamanın üstünde, Meclis başkanına talimat verdiğini, Cumhurbaşkanına neredeyse emir yağdırdığını yargı ve basına talimat verdiğini öne sürerek merkezi hükümetin yetkilerini ademi merkezi bir formatla yerellere devretme önerisine şiddetle karşı çıktığını ifade etti

"Sanki Kürtler özerklik istiyor, Türkiye'nin geri kalanı da Başbakan'ın emir ve talimatları altında yönetilsin gerisi umurumuzda değil gibi bir anlayış Başbakan tarafından özellikle kamuoyuna verilmek isteniyor. Bu son derece yanlış bir yaklaşımdır" diyen Demirtaş, şunları söyledi:

"Eğer Kürtler ayrı bir devlet projesinden vazgeçtilerse bunun en büyük nedeni demokrasiye olan inançlarındandır. Çünkü devlet eşittir demokrasi değildir. Bunun adı Kürt devleti de olsa beraberinde demokrasiyi getirmeyecektir. Önemli olan yönetim modelleri ne kadar halka açıktır, ne kadar halka duyarlıdır, ne kadar katılımcılığa açıktır? Bu yüzden demokratik özerklik öz yönetim modeli olarak partimin demokrasiye olan inancının gereğidir. Farklı toplumsal kesimlerin kendilerini özgürce ifade edebileceği

özerk yönetim modelleri bizce bütün toplumsal sorunların çözümünün anahtarıdır. Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı'nın bir kısmını da kapsıyor. Ama Türkiye bu özerklik şartını çekince koyarak imzalamış. Bunun da nedeni sırf Türkiye'de farklı kültür ve kimlikler bundan yararlanmasın diye hükümetlerin engellemesinden kaynaklanıyor."

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ise Avrupa Yerel Yönetim Özerklik Şartı ve Türkiye'deki yerel yönetimlerin enine boyuna ele alınacağı çalıştayın önemli katkıları olacağını, başka bir ülkede sıradan, idari bir konu olarak algılanacak olan yerel yönetimlerin Türkiye'de sorunları birikmiş, demokrasi sıkıntılarıyla dolu ve Kürt sorunu olan bir boyutunun bulunduğunu iddia etti.

Hak ve özgürlükler sorunu olarak tanımladıkları Kürt sorununun aslında bir demokrasi sorunu olduğunu ifade eden Baydemir, Avrupa Yerel Yönetimler ve Özerklik Şartıyla radikal bir değişim ihtiyacının olduğuna inandıkları Türkiye'deki yerel yönetim pratiğini masaya yatırabileceklerini aktardı. Daha sonra çalıştay basına kapalı olarak devam etti. 2 gün sürecek çalıştayda Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı ve Türkiye'de Yerel Yönetimler, Yerel Yönetim Reformu, Yerel Yönetimlerde Yerindelik İlkesi ve Yerel

Yönetimlerin Uygulamaları konuları ele alınacak.

DEMİRTAŞTAN ÖZERKLİK AÇIKLAMASI.
DEMİRTAŞTAN ÖZERKLİK AÇIKLAMASI.
İHA
Yayın Tarihi : 22 Ekim 2010 Cuma 16:27:01
Güncelleme :22 Ekim 2010 Cuma 17:46:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?