8
Mayıs
2024
Çarşamba
DİYARBAKIR

Tuncer Bakırhan'a 15 ay hapis

Hani Asliye Ceza Mahkemesi, kapatılan DEHAP'ın Genel Başkanı Tuncer Bakırhan'a, Hani'de seçim bürosunun açılışında seçim otobüsünden indiği ve Toplantı Ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na aykırı olarak siyasi içerikli konuşma yaptığı gerekçesiyle 1 yıl, 3 ay hapis cezası vererek cezayı erteledi.

Kapatılan DEHAP'ın Genel Başkanı Tuncer Bakırhan'ın 28 Mart 2004 yerel seçimlerinde Diyarbakır'ın Hani ilçesinde seçim bürosunun açılışına katılması ve burada yaptığı konuşmanın 2911 sayılı Toplantı Ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na aykırı olduğu gerekçesiyle Diyarbakır Asliye Ceza Mahkemesi'nde açılan dava sonuçlandı.

Mahkeme, seçim bürosunun açılışı için 12 Mart 2004 tarihinde ilçe yöneticisi Cahit Özen'in kaymakamlığa verdiği dilekçede Tuncer Bakırhan'ın ilçeye ziyaret için geleceği bilgisinin verilmesine karşın Bakırhan'ın seçim bürosu açılışında otobüsden inmesi ve yaptığı konuşmanın siyasi içerikli olduğu gerekçesiyle savcı tarafından Bakırhan'ın cezalandırılması istendi. Asliye Ceza Mahkemesi Bakırhan'a 1 yıl, 3 ay hapis cezası verdi ve cezayı ertelemedi. Bu kararın Bakırhan tarafından Yargıtay'da temyiz edilmesinin ardından Yargıtay 9. Ceza Dairesi bu cezanın ertelenmesi konusunun da mahkeme tarafından ele alınması gerektiğinden Hani Asliye Ceza Mahkemesi'nin kararını bozdu.

Yeniden Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada mahkeme, "Sanığın burada bildirimde bulunduğu aracın dışına çıkılarak miting düzenlediğinin sabit olduğu, 2911 Sayılı Yasa ile 28/1 maddesi gereğince suç işlendiği, sanığın suçun işlenmesinde özellikle sanığın amaç ve saiki nazara alınarak 1 yıl, 6 ay hapis cezasıyla cezalandırılmasına" karar verdi. Mahkeme, Bakırhan'ın iyi halinden dolayı cezanın 1 yıl 3 ay indirilmesi ve ertelenmesine de karar verdi. Mahkeme, cezanın infazı tamamlanıncaya kadar da

Bakırhan'ın kamu haklarından kısıtlı olmasına karar verdi. Mahkeme ayrıca Bakırhan hakkında Kars'ta devam eden bir davanın kesinleşmesi sebebiyle, bu davanın Yargıtay'da onanmasının ardından ilgili mahkemeye bildirilerek bu cezanın da ertelenmesinin kaldırılması yönünde karar verdi.

 

iha
Yayın Tarihi : 24 Ağustos 2009 Pazartesi 17:52:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?