4
Mayıs
2024
Cumartesi
DİYARBAKIR

Türk askeri sınırda emir bekliyor

TBMM'de tezkerenin onaylanmasının ardından gözler, sınır ötesi operasyon için Ankara'dan gelecek emre çevrildi.


PKK terör örgütüne yönelik Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde başlatılan askeri operasyon sürüyor. Terör örgütüne yönelik "Çekiç 1" ismi verilen operasyonla son yılların en büyük operasyonunu düzenleyen Mehmetçik, Şırnak, Siirt, Tunceli, Hakkari, Van, Diyarbakır, Bingöl, Bitlis ve Ağrı'daki operasyon alanını genişletti. Bölgedeki askeri birlikler kırmızı alarma geçerken, Şırnak, Hakkari dağ komandolarının yanı sıra bölgede bulunan Bolu Dağ Komandosu da operasyonlara destek veriyor. Gabar ve Cudi dağları ile Bestler dereler bölgesinde sürdürülen operasyonlara, 40 bin asker ve 10 bin geçici köy korucusu katılıyor. Kara operasyonlarında tank ve top gibi ağır silahlara Kobra helikopterleri havadan destek veriyor. Diyarbakır 2. Ana Jet Üssü'nden kalkan F-16 savaş uçakları ise, yüksek dağlarda teröristlerin gizlendiği sığınakları bombalıyor.


Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, 9 Ekim-16 Ekim tarihleri arasındaki operasyonlarda Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde 1 terörist sağ ele geçirilirken, Şırnak'ın Silopi ilçesinde ise 4 terörist güvenlik güçlerine teslim oldu. Operasyonlarda ayrıca, terör örgütüne ait sığınaklarda çok sayıda silah ve mühimmat ele geçirildi.
Bölgede devam eden operasyonlar Çukurca, Şemdinli ve Uludere gibi sınır noktalarına kaydırılırken, Irak sınırının sıfır noktasında yüksek kesimlerde mevzilenen Türk ordusu sınırı geçmek için Ankara'dan gelecek emri bekliyor. Bölgede devam eden operasyonlarda terör örgütü ve askerler arasında zaman zaman sıcak çatışmalar yaşanırken, gelişmeleri izlemek için dünyanın birçok yerinden gazeteci bölgeye akın etti. Katar'dan Amerika'ya, Avrupa'dan Arap dünyasına kadar dünyanın birçok yerinden uluslararası haber ajansları, televizyon ve gazeteler gelişmeleri izliyor.

"MEHMETÇİĞE 360 KEZ PUSU KURULDU"


Terör örgütü mensupları, bölgede operasyon yapan askerlere yönelik 360 kez patlayıcı madde ve mayın tuzağı kurdu. 1 Ocak-12 Ekim 2007 tarihleri arasında terör örgütü mensupları tarafından hazırlanan 147 patlayıcı madde ve mayın patlatılırken, 213 tuzak ise patlama gerçekleştirilmeden kontrolü bir şekilde etkisiz hale getirildi. Patlama meydana gelmeyen 213 olayda 51 kilo TNT, 205 kilo A-4 plastik patlayıcı madde, 95 kilo C-4 plastik patlayıcı madde, 2.5 kilo C-3 plastik patlayıcı madde, bin 50 kilo amonyum potasyum nitrat, 42 adet anti personel mayın, 3 adet tuzaklanmış anti tank mayını ve 115 adet tuzaklanmış mühimmat ele geçirildi. Terör örgütü mensupları tarafından gerçekleştirilen 147 patlayıcı olayında ise; 683 kilo patlayıcı, 5 adet muhtelif mühimmat ve 9 adet anti personel mayın kullanıldı.


Bu arada, terörle mücadeleyi kararlılıkla sürdüren Genelkurmay Başkanlığı'nın Hakkari, Siirt ve Şırnak'ın bir bölümünde ilan ettiği geçici güvenlik bölgesi ise devam ediyor.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Ekim 2007 Perşembe 18:10:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?