8
Mayıs
2024
Çarşamba
DİYARBAKIR

Türkiye'de ilk dünyada altıncı vaka

DÜNYADA 7. VAKA DİYARBAKIR'DA TESPİT EDİLDİ

Dünyada 6, Türkiye'de ise ilk romatizma kapak ve kalp tümör hastalığına yakalanan Mardinli 6 çocuk annesi Gazali Ertaş başarılı bir operasyon ile sağlığına kavuştu.

Nefes darlığı ve halsizlik şikayeti ile doktora başvuran Mardinli 6 çocuk annesi Gazali Ertaş(47), yapılan teşhislerde Türkiye'de ilk kez bir arada görülen ileri düzeyde sıkı mitral darlığı yayında, kalbin sol kulakçığı içinde 4 santim büyüklüğünde kalp tümörü (miksoma) saptandı. Kardiyoloji Uzmanı Dr. Hacı Çiftçi, Türkiye'de romatizmal kalp kapakları rahatsızlığının sıkça görülen bir sorun olduğunu ancak kalp tümörüyle aynı hastada görülmesinin bir ilk olduğunu söyledi. Diyarbakır Özel Alman

Hastanesi'nde tedavi altına alınan hasta Gazali Ertaş, Kardiyovasküler Cerrahi Uzmanları Opr. Dr. Fikri Kutlay ve Opr. Dr. Cantürk Çakalağoğlu tarafından yapılan 3.5 saatlik bir ameliyatın ardından sağlığına kavuştu. Teşhis ve ameliyatın Türkiye'de ilk kez Diyarbakır'da başarıyla gerçekleştirildiğini ifade eden Opr. Dr. Fikri Kutlay, hastanın sol kalp kulakçılık içindeki tümörün çıkarıldıktan sonra, ileri derecede kireç plaklarıyla dolu mitral kapağın çıkarılıp, yerine yapay kapak yerleştirdiklerinisöyledi.

6 çocuklu hastanın çok şanslı olduğunu kaydeden Dr. Kutlay, operasyon sırasında fenalık geçirmeyen hastanın birkaç ay daha gecikmiş olması durumunda ciddi sağlık sorunu yaşayabileceğini söyledi.

Hastanın 2 gün içinde taburcu edileceğini ifade eden Kutlay, dünyada bugüne kadar benzer ameliyatların daha önce Japonya, İran, ABD, Tunus ve Singapur'da sadece gerçekleştirildiğini söyledi.

SAĞLIK DURUMU İYİ

Mardinli 6 çocuk annesi Gazali Ertaş, eski sağlığına kavuştuğu için mutlu olduğunu söyledi. 1 yıldır nefes darlığı, omuz ağrısı, halsizlik ve öksürük şikayetinin bulunduğunu anlatan hasta Ertaş, "Yapılan tahlillerin ardından beni ameliyat ettiler. Kendimi çok iyi hissediyorum. Ameliyat öncesi yaşadığım başta nefes darlığı olmak üzere tüm şikayetlerim sona erdi. Sağlığıma kavuşmama katkı sunan herkese teşekkür ediyorum. Mardin ve Diyarbakır'da çok sayıda doktora başvurdum, ancak hastalığımın teşhis edilmiyordu. Son olarak başvurduğum hastanede bana ameliyat yaptılar, şu an kendimi iyi hissediyorum" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Haziran 2010 Çarşamba 15:11:01
Güncelleme :9 Haziran 2010 Çarşamba 15:38:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?