5
Mayıs
2024
Pazar
DİYARBAKIR

Türkiye'nin ilk organize hayvancılık bölgesi olacak

Türkiye'nin ilk Organize Hayvancılık Bölgesi Diyarbakır'da kurulacak. 2009 yılında tamamlanacak bölgede, 2 bin 500 ton et, 9 bin 200 ton süt üretilecek


Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle Türkiye'de ilk olarak Diyarbakır'da kurulacak olan Organize Hayvancılık Bölgesinin tanıtılması amacıyla Diyarbakır Ticaret Borsasında toplantı düzenlendi.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin ilk Organize Hayvancılık Bölgesinin Diyarbakır'da kurulacak olmasının önemli olduğunu söyledi.

Bölgenin temelini atma aşamasına geldiklerini, ihale ile ilgili sürecin askıda olması nedeniyle yasal sürenin dolmasını beklediklerini aktaran Eker, proje tutarının 19 milyon YTL olduğunu kaydetti.

Projenin Diyarbakır için gerekli olduğunu bildiren Eker, projenin istihdam getireceğini, tarıma dönük sanayinin öncü kuruluşlarından birisi olacağını iletti.

Yaklaşık bin 890 dönüm alanda kurulacak olan bölgenin 64'ü besi işletmesi, 21'i de süt işletmesi olmak üzere toplam 85 işletmenin olacağını ifade eden Eker, şöyle dedi:
“Toplam 4 bin kişiye iş imkanı sağlayacak. 2 bin 500 ton et, 9 bin 200 ton süt üretilecek. Buradaki üretilecek süt belirli bir standartta ve hijyende olacağı için buraya Türk sanayini çekecek. Sözleşmeli üretim modeli yaygınlaştırılacak. Çevredeki bütün üreticilerden sözleşmeli olarak hayvan, yem alınacak ve sistemin içine dahil edilecekler. Böylece bölge cazibe merkezi haline gelecek. İlk defa et ve süt üretimiyle ilgili işletmeler bir alanda bir araya gelecek. Çevre ve şehircilik açısında modern bir işletmecilik anlayışı hakim olacak. Bu da beraberinde verimliliği, istihdamı getirecek.

Bölgenin kalkınması için tarım ve hayvancılık lokomotif sektörü olmak durumdadır. Komşu ülkeler her yıl 24 milyar dolarlık gıda maddesi ithal ediyor. Biz bunlara ne satıyoruz. Çok az bir şey. Bizim hedefimiz çevredeki komşu vilayetlerde tarıma dayalı sanayini geliştirerek, gıda maddelerin üretimini artırarak bu komşuların 24 milyar dolarlık pazarından daha çok pay sahibi olmaktır. Bizim amacımız bu bölgenin insanının daha zengin ve müreffeh olmasıdır. Ancak o zaman bu bölgede gerçek anlamda huzurdan, barıştan, güvenden, barıştan, dostluktan söz edebiliriz.”

Daha sonra Organize Hayvancılık Bölgesinin tanıtımı yapıldı. Bölgenin ülke ekonomisine yıllık et ve süt olarak 23 milyon YTL, yem üretimi olarak 18 milyon YTL olmak üzere toplam 41 milyon YTL katkı sağlayacağı belirtildi.


AA
Yayın Tarihi : 30 Haziran 2007 Cumartesi 17:40:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?