8
Mayıs
2024
Çarşamba
DİYARBAKIR

Tutuklu başkanlara ziyaret

BDP GENEL BAŞKANI DEMİRTAŞ TUTUKLU BELEDİYE BAŞKANLARINI ZİYARET ETTİ

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, yaklaşık 1 yıl önce KCK'nın şehir yapılanmasına yönelik yapılan operasyonda gözaltına alınan ve tutuklanan kapatılan DTP'nin yöneticileri ve belediye başkanlarını ziyaret etti.

Cezaevi çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, bir an önce davanın başlayıp siyasetçilerin serbest bırakılması gerektiğini belirterek, "Kapatılan DTP'nin kadroları ağırlıklı olmak üzere yönetim kadememizdeki en üst düzey arkadaşlarımız. Belediye başkanlarımız neredeyse 1 yıldır tutuklu bulunuyorlar. Dün itibari ile arkadaşlarımızın tutukluluk halleri, dava bile açılmadan, iddianame hazırlanmadan 1 yılı geçti ve adil yargılanma ilkesi şu anda bile ihlal edilmiş durumda. Yani arkadaşlarımız yarın bile mahkemeye çıkarılmış olsa artık adil yargılanma, hızlı yargılanma haklarını şu dakikadan itibaren kaybetmiş durumdalar. Ama süre geçtikçe bu mağduriyet bu hak gaspı tabii ki artıyor. Bugün arkadaşlarımız ile yapmış olduğum görüşmede de arkadaşlarımız bu duruma tepkilerini dile getiriyorlar. Hiçbir arkadaşımız kişisel bir beklenti içerisinde değiller. Demokrasi ve özgürlükler mücadelesinde bedel ödemiş ve ödemeyi göze almış arkadaşlarımızdır. Ama böylesi siyasallaştırılmış bir davada kendilerinin rehine muamelesi görüyor olması kendilerini de rahatsız ediyor. Bu davanın toplumsal barışa katkı sunacağına inanıyorum. Partimizin demokratik mücadele gücünün bu şekilde tasfiye ediliyor olması, halkta da çok büyük bir tepkiye ve öfkeye neden oluyor. Dolayısıyla bizlerin ve arkadaşlarımızın beklentisi bir an önce davanın açılması ve arkadaşlarımızın serbest bırakılmasıdır. Bugün yaptığımız görüşmede de dava ile ilgili gelişmeleri tartıştık, partimizin bu konu ile ilgili hazırlıklarını ve yaklaşımlarını kendilerine aktardık. Bu davaya ilişkin duyarlılığımız en üst düzeydedir. Önümüzdeki günlerde de değişik kampanyalar ile halkımızı duyarlı hale getireceğiz" dedi.

Cezaevinde bulunduğu sürede rahatsızlığı artan ve bu nedenle Dicle Üniversitesi'nde tedavi altına alınan Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş ile ilgili olarak ise Demirtaş, "Abdullah Demirbaş ile görüşme fırsatımız olmadı, hastanede tedavide görüyor. Aynı zamanda cezaevlerinde ölümcül hastalığa yakalanmış 40 tutuklu ve hükümlü var. Sayın Demirbaş da bunlardan biri. Kendisinin de çok ciddi bir hastalığı var. Ama genel olarak cezaevlerinde tedavi imkanı bulamayan ölümle yüz yüze kalmış bu tutuklu ve hükümlülere karşı hükümetin bence bilinçli bir politikasıdır. Biz daha önce Meclis'te de (TBMM) bunu defalarca dile getirdik, Adalet Bakanlığı'na yazılarımızıda ilettik ama şu ana kadar bu arkadaşlarımızın belki de bir çoğunun tahliye edilmesi gerekirken, sağlık kurulu raporları ile Cumhurbaşkanı'nın af yetkiline sunulması gerekirken bu konuda son derece eksik ve yetersiz yaklaşımlar gördük. Partimiz de Sayın Demirbaş ile beraber diğer tutuklu arkadaşların durumunu takip etmeye devam edecektir" şeklinde konuştu.

Demirtaş yaptığı açıklamanın ardından cezaevinden ayrılırken, yarın Diyarbakır'da yapılacak olan BDP İl Kongresi'ne katılacağı öğrenildi.

İHA
Yayın Tarihi : 16 Nisan 2010 Cuma 13:41:00
Güncelleme :16 Nisan 2010 Cuma 16:44:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?