4
Mayıs
2024
Cumartesi
DİYARBAKIR

Tütün üreticisinden kotaya tepki

Doğu ve Güneydoğu Anadolu tütün üreticileri, kotalı sistemin haksız bir uygulama olduğunu belirterek, bölge üreticisinin ekmeğiyle oynandığını ve tütün üreticisini mağdur edeceğini söyledi.

TEKEL Genel Müdürlüğü’nün Tütün İşletme Müdürlükleri’ne gönderdiği genelgede, 2004 üretim yılında teslim edilen bedelli kota miktarının yüzde 25’ini aşan miktarda su çürüğü vasıflı tütün teslim eden üreticilerle, 2005 ürün yılında tütün ve alım sözleşmesi imzalanacağı belirtildi.

Silvan Çatakköprü Köyü Muhtarı Kasım Turan, bu uygulamayla bölge üreticisinin ortadan kaldırılmak istendiğini ifade ederek, "Kotalı sistemle bölge üreticisinin ekmeği elinden alınmıştır. Silvan’ın geçim kaynağı olan tütüncülük, TEKEL Genel Müdürlüğü’nün almış olduğu bu kararla yok edilmek isteniyor. Genelgenin 6. maddesine göre, 2004 ürün yılında ekici sayısı 5 ve daha az olan köy, belde ve merkez mahallelerde 2005 ürün yılı için sözleşme imzalanmayacak 9 köy, 31 ekici yer almaktadır. Bu da haksız bir uygulamadır. Sebebi ise şudur: Ege ve Karadeniz bölgelerinde tütün eksperleri, tütün tespitine çıkarlar. Tespitlerin yapılacağı köyün TEKEL’den uzaklığı, 90 veya 100 kilometre olsa bile eksper, oradaki tütün tespitini yapmak zorundadır. Bu da TEKEL’e masraf çıkarmaktadır. Oysa bizim bölgemizde bu sistem böyle değildir. Eksperler, köylere tütün tespitine gitmezler. Biz ekiciler, tütünü TEKEL’e teslim etmekteyiz. Yani bütün masraflar TEKEL Genel Müdürlüğü’ne değil, biz ekicilere ait. Biz de tepkimizi basın yoluyla tüm Türkiye’ye duyurmaya çalışacağız. Genel Müdürlüğü’nün bu kararını, tüm bölge milletvekillerine de göndererek, üreticilerin mağdur duruma düşmemesi için kampanyalar başlatacağız" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Şubat 2005 Perşembe 15:34:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?