3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

TV'de ilk Kürtçe bilgi yarışması

TRT, 2009 yılı Ocak ayında 24 saat Kürtçe yayın yapmaya hazırlanırken, Diyarbakır'da 2004 yılından bu yana kanunların belirlediği çerçevede haftada toplam 4 saat olmak üzere, Kürtçe haber, belgesel, reklam ve klip yayınlayan Gün TV Türkiye'de bir ilk olarak Kürtçe bilgi yarışması yayınlamaya başladı.

Avrupa Birliği (AB) uyum yasaları çerçevesinde Kürtçe yayıncılığın önündeki engellerin kısıtlı olarak kalkmasının ardından 2004 yılı Şubat ayından itibaren kanunların belirlediği ölçülerde Diyarbakır'dan Kürtçe yayın yapmaya başlayan Gün TV, yayın ağını genişletti. İlk yıllarda sadece Kürtçe klip yayınlayan yerel televizyon, Kürtçe haber, belgesel ve reklamlardan sonra yarışma programları düzenliyor. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) izniyle haftada 45 dakika ekrana gelen Türkiye'nin ilk Kürtçe bilgi yarışması, Ki Dizani (Kim Biliyor) yöre halkı tarafından büyük bir beğeni ile izleniyor. Kürtçe stand-up ustası Murat Batgi'nin sunduğu programda soruların büyük çoğunluğu Mezopotamya coğrafyasının tarihi, kültürel ve önemli siyasi bilgilerinden yararlanılarak hazırlanıyor. Yarışmayı kazananlara ise büyük para ödülleri yerine sembolik olarak kitap ve müzik CD'leri armağan ediliyor.

TRT SAYGILI YAYIN YAPARSA İZLENİR

2004 yılından bu yana Türkiye'de ilk Kürtçe programların yapıldığı Gün TV'de yerel dili bilmeyenler için Türkçe alt yazı veriliyor. Farklı dillerde sınırsız yayın yapmak istediklerini ifade eden Diyarbakır Gün Radyo TV Genel Müdürü Diren Keser, Türkçe ve Kürtçe'nin yanı sıra Soranice, Zazaca, Süryanice ve Ermenice dil ve lehçelerinde yayın yapmak istediklerini söyledi.

Kanunların belirlediği çerçevede haftada toplam 4 saat Kürtçe yayın yaptıklarını kaydeden Keser, çocuklara yönelik eğitici program ve canlı Kürtçe program yapamadıklarından yakındı. Son dönemlerde her gün 15 dakika Kürtçe haber bülteninin yanı sıra haftada 45 dakika Kürtçe bilgi yarışması programı yayınladıklarını belirten Diren Keser, "Bölge halkına ilk kez kendi dilleri ile bir yarışma izleme imkanı sunduk çok olumlu tepkiler alıyoruz" dedi.

Sadece Kürtçe bir müzik parçasından ötürü yayın durdurma cezası aldıklarını ifade eden Keser, son bir yılda haber bültenlerinden dolayı 365 bin YTL para cezası aldıklarını belirtti.

TRT'nin 24 saat Kürtçe yayınını merakla beklediklerini ifade eden Keser, "TRT'nin nasıl bir yayın yapacağı önemli. Dili ile konuşulan halka ilişkin gelenek ve göreneklere, toplum yaşam biçimlerine ve tercihlerine saygı gösterir bir yayıncılık yaparsa amacına ulaşır ama onun dışındaki seçenekler olursa 24 saat yayın da yapsa izlenme oranın yüksek olacağını tahmin etmiyorum" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Aralık 2008 Salı 11:13:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?