7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Ücretsiz kanser muayenesi

Diyarbakır Devlet Hastanesi Kanser Erken Teşhis ve Eğitim Merkezi'nde 35 yaş üstü bayanlar, ücretsiz muayene ediliyor. 

Sağlık Bakanlığı ve Avrupa Birliği (AB) ortak protokolüyle Diyarbakır'da da kurulan Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezi'ne ilgi her geçen gün artarak devam ediyor. Merkeze başvuran hastalar ücretsiz olarak muayeneden geçirilirken, rahim ağzı kanseri için PAP smear testi, meme kanseri için mamografi, cilt kanseri ve gaitada gizli kan testi yapılıyor. 

Dünyada her yıl 10 milyon insanın kansere yakalandığını bildiren Merkez Sorumlu Hekimi Rabia Çak Aslan "Akciğer, meme, serviks, yumurtalık, cilt ve mide kanserleri bölgede en sık görülen kanser türleridir. Kadınlarda en sık görülen kanser türü dörtte bir oranıyla meme kanseridir" dedi. 

Kanser Erken ve Teşhis Eğitim Merkezi'nde yapılan bütün muayenelerin ücretsiz olduğunu kaydeden Dr. Çak Aslan, "Kanser Erken Teşhis ve Eğitim Merkezleri projesinde; meme kanseri, cerviks kanseri, cilt kanseri taramaları ve mortalite ile morbiliteyi düşürmeyi amaçladık. Toplumdaki farkındanlığı eğitim yoluyla arttırmak, öte yandan kanser erken tanı ve tarama faaliyetlerini yaygınlaştırma yoluyla toplumda sık görülen kanserlerin kontrolünü hedefliyoruz. Merkezimizde 5 uzman doktor, 2 doktor, 2 ebe ve 3 sağlık personeli görev yapmaktadır. Kanser Erken Teşhis ve Eğitim Merkezi'ne 35-69 yaş arası her kadın, meme ve cerviks taramaları için ve 60 yaş üzeri erkeklerde cilt kanseri taramaları için başvurmaktadır" bilgisini verdi. 

Son 3 ay içinde bin 500 başvurunun yapıldığı merkezde 2 bin 280 kadına eğitim verildiği kaydedildi.
İHA
Yayın Tarihi : 7 Eylül 2006 Perşembe 14:33:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?