8
Mayıs
2024
Çarşamba
DİYARBAKIR

Üniversitede şüpheli yangın!

Diyarbakır Dicle Üniversitesi'nin döner sermayesine ait arşiv deposunda bulunan ve 2007-2008 yılında Sayıştay tarafından yapılan denetlemelerde incelenmek üzere alınan evrakların ikinci müshalarının saklandığı depo belirlenemeyen bir nedenden dolayı yanarak kül oldu.

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Servisi'nin üst katında bulunan döner sermayeye ait evrak deposunda gece geç saatlerde belirlenemeyen bir nedenden dolayı yangın çıktı. Yangın kısa sürede büyürken, depoda bulunan evrakların tamamı kül oldu.

Evrakların içerisinde Dicle Ünivresitesi eski Rektörü Fikri Canoruç'un üniversitede 2007-2008 dönemine ait denetimlerini yapan Sayıştayın harcamaları belgelenemeyen 200 milyon lira açık belirlediği denetleme raporları da bulunuyor. Sayıştay tarafından yapılan denetlemede evrakların orijinal müshaları el konularak götürülürken, fotokopileri ise döner sermaye bölümünün araşiv deposuna konulmuştu.

Sayıştay'ın Fikri Canoruç hakkında 200 milyon liralık belgelenemeyen kayıp para ile ilgili olarak hazırladığı tutanak ve belgelerin tamamı kül olurken, yangın sonrası olay yerine gelen temizlik elemanları kepçe yardımı ile traktörlere yüklenerek çöp istasyonuna götürüldü. Olayda depo tamamen kül olurken olayla ile ilgili geniş çaplı soruşturma başlatıldığı öğrenildi.

Konu hakkında bir açıklama yapan Dicle Üniversitesi Rektör yardımcısı Prof. Dr. Aytekin Sır, depoda elektrik kontağından kaynaklı bir yangın çıkma ihtimalinin olmadığını belirterek, "Akşam saat 22.00 sıralarında böyle bir yangın oldu. Burası Saymanlığın arşiviydi ve böylesi bir olayın olması üzücüdür.

Burada yaptığımız ilk incelemede burada bir elektrik kontağından veya kablosundan yangının çıkması mümkün görünmüyor. Burada bulunan evraklarımız çok değerli evraklar değildi, burada en son Sayıştay'ın 2008 yılına ait yaptığı denetlemeler vardı. Bu denetlemenin ikinci müshaları burada bulunuyordu. Birinci müshalarını Sayıştay zaten götürmüştü bu evrakları burada daha çok hastalara kesilen makbuzların ikinci müshaları saklanıyordu. 2009 yılına ait evraklar ise zaten döner sermayede saklanıyordu. Tesellimiz burada çok önemli bir evrağın olmamasıdır. Sabotaj ihtimali de olabilir, yalnız şimdi inceleme yapılmadan birşey söylemek mümkün değil. Konu ile ilgili araştırma derinlemesine sürdürülüyor. Konu ile ilgili Vergi Dairesi'ne de bilgi verdik ve emniyet de gerekli soruşturmayı yapıyor" dedi.

Sır, "Depoda sadece 2008 yılında yapılan denetlemenin ikinci rüshaları ve hastalara kesilen fişlerin ikinci müshaları bulunuyor" derken, yanan evrakların arasında 2004 yılına ait ambar stok fişlerinin de bulunması dikkat çekti.

iha
Yayın Tarihi : 26 Eylül 2009 Cumartesi 11:10:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?