7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Üniversitede utanç duvarı

(ÖZEL HABER) - DİCLE ÜNİVERSİTESİ TANOĞLU KÖYÜ İLE ARASINA DUVAR ÖRDÜ

Diyarbakır Dicle Üniversitesi, komşusu olduğu Tanoğlu köyü ile kendi arazisini ayırmak için yüksekliği 2 ile 4 metre arasında değişen yaklaşık 1 kilometrelik beton duvar ördü.

Duvarın örülmesiyle mezarlıkları üniversite arazisi içinde kalan köylüler, tepkilerini dile getirmek için duvarın üniversite kısmına 'DÜ İsrail', köy kısmına bakan yüzüne de 'Filistin' yazdılar. Yazı üniversite yetkilileri tarafından boya ile kapatıldı.

Diyarbakır'da 27 bin dekarlık arazi üzerine kurulan ve adını üniversiteyi kentten ayıran Dicle Nehri'nden alan Dicle Üniversitesi'nin sınır komşusu olan Tanoğlu köyü ile arasına 36 yıl sonra beton duvar ördü. Üniversite yerleşkesinin kurulduğu 1974 yılından önce üniversite için arazileri kamulaştırılan ve bu nedenle mezarlıkları üniversite kampusü içinde kalan Tanoğlu köylüleri, üniversite ile köyleri arasına örülen 1 kilometre uzunluğunda ve 2 ile 4 metre yüksekliğinde değişen duvarı tepki gösterdi.

Tanoğlu köylülerinden Mehmet İmran dünyada Berlin gibi duvarların yıkıldığını ve artık geçmişte düşman olarak bilinen ülkelerin bile aralarındaki sınırları kaldırdığını belirterek, şöyle devam etti:

"Ama bilim yuvası olan üniversite, 35 yıldır komşu olduğu köyümüz ile arasına beton duvarlar örüyor. Öyle bir beton duvar örüyor ki, köyün önünü tamamen kapatıyor. Bir hastamız olsa artık 40-50 kilometre dolanarak hastaneye götüreceğiz. Duvar ile birlikte yolu da kapatarak kampüs içinde kalan mezarlığımızı ve meralarımızı kullanmamızı engellemek istiyorlar. Bütün dünyada duvarlar kalktı, sadece İsrail ve Filistin arasında duvar vardır. Bu duvarların kalkması için başta Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız

olmak üzere herkes mücadele veriyor. Ancak, üniversite, köy ile arasına duvar örüyor. Bu duvarın örülmesinin hiçbir gerekçesi olamaz. Sadece köyün bulunduğu sınırda duvar örmesi dikkat çekicidir."

Tanoğlu köylüleri, Dicle Üniversitesi'nin binlerce lira harcayarak yaptığı ve 2 ile 4 metre yüksekliğinde değişen ve yaklaşık 1 kilometre uzunluğunda olan duvara tepkilerini dile getiren yazılar yazdılar. Köylüler, duvarın üniversiteye bakan tarafına, 'DÜ İsrail', köye bakan tarafına ise 'Filistin' yazdı ancak üniversite yönetimi bu yazıyıda boya ile kapattı.

Dicle Üniversitesi Genel Sekreter yardımcısı Mustafa Tuna, duvarı güvenlik amacıyla ördüklerini belirterek, "Köyün karşısında Ziraat Fakültemiz vardır. Onların projeleri kapsamında ekim yaptığı arazilere köylülerin sürüleri girmektedir. 27 bin dönümlük alanın hepsini insan gücü ile koruyamayız. Sadece köyün bulunduğu yapılaşma alanında güvenlik ile ilgili tehdit olduğu için böyle bir duvar ördük. Duvardan önce tel örgüler örmüştük, bunları söküyorlar. Bizim de yapabileceğimiz bir şey kalmadı. Köylüler,

kampüs içinde kalan mezarlıklarını kullanabiliyor. Bu konuda bizim bir engellememiz söz konusu değildir" dedi.

(ÖZEL HABER) - DİCLE ÜNİVERSİTESİ TANOĞLU KÖYÜ İLE ARASINA DUVAR ÖRDÜ
(ÖZEL HABER) - DİCLE ÜNİVERSİTESİ TANOĞLU KÖYÜ İLE ARASINA DUVAR ÖRDÜ
(ÖZEL HABER) - DİCLE ÜNİVERSİTESİ TANOĞLU KÖYÜ İLE ARASINA DUVAR ÖRDÜ
(ÖZEL HABER) - DİCLE ÜNİVERSİTESİ TANOĞLU KÖYÜ İLE ARASINA DUVAR ÖRDÜ
İHA
Yayın Tarihi : 23 Şubat 2010 Salı 11:10:02
Güncelleme :23 Şubat 2010 Salı 14:53:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?