8
Mayıs
2024
Çarşamba
DİYARBAKIR

Üniversiteye 5 bin 500 yeni kayıt

Diyarbakır Dicle Üniversitesi'ne bu yıl fazladan bin 200 öğrencinin kaydı yapıldı. Rektör Yardımcısı Aytekin Sır, öğrenci sayısını arttırmak için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.

Dicle Üniversitesi kapalı spor salonunda dünden itibaren başlayan kayıt işlemleri tüm hızıyla sürerken, öğrenciler tek bir alanda bütün işlerini 3 dakikada halledip çıkıyorlar.

Konu ile ilgili bilgi veren Dicle Üniversitesi Rektör Yardımcısı Aytekin Sır, bu yıl Diyarbakır'ı 5 bin 500 öğrencinin tercih ettiğini belirterek, "Üniversitemiz ilk açıldığında öğrenci sayımız 19 bin civarındaydı ama şimdi 14 bin civarına düşmüş durumda. Biz kapalı olan bölümleri de açarak bu yıl bin 200 öğrenci fazladan aldık.

Kapalı olan bölümlerimizin sebebi ise bir dönem buradan beyin göçü yaşanması. İnsanlar özgürlüklerinin peşinden gittiler. 8 yıllık süre içerisinde yaklaşık 180 civarında öğretim görevlisi gitmişti burdan. Biz şimdi bunu tersine çevirmeye çalışıyoruz ve bu yıl 130 civarında öğretim görevlisini geri getirmeyi başardık. Bu konuda kısmen başarılı olduk diyebiliriz" dedi.

Dicle Üniversitesi ile beraber açılan ve şu an 90 bin civarında öğrencisi bulunan Konya Selçuk Üniversitesine'de değinen Sır, "Bunlarla ilgilli söyleyecek hiçbir şeyimiz yok. Bundan 8 yıl önce öğrenci sayımız 19 bindi ve bugün 14 bin civarında. Bizim bir yıllık öğrenci artışımız bin 200 civarında. Biz bu sayıyı arttırmak için gece eğitimi, ikili eğitim başlattık. Konya'da bugün 85 bin öğrenci var. Diyarbakır'da 85 bin öğrenci olsa buranın çehresi değişir. Esnafından lokantasına ve konaklamaya kadar herşey farklı olur. Biz de öğretim görevlisi sayısını arttırarak öğrenci sayımızı arttırmayı planlıyoruz" dedi.

Kürt Dili Edebiyatı bölümü ile ilgili çalışmalarının olmadığına da değinen Sır, "YÖK'ün bizimle birlikte ortak karar vermesi gerekiyor. Bizim böyle bir kararımız yok. Doğu dilleri ve Orta Doğu dillerine yönelik bölümler açılması planlanıyor ama Kürt dili ile ilgili bizim özel bir talebimiz olmadı" dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 2 Eylül 2009 Çarşamba 15:30:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?