7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Uzun mezarı başında anıldı

MEHMED UZUN MEZARI BAŞINDA ANILDI

Yazar Mehmed Uzun, ölüm yıldönümünde mezarı başında anıldı.

Ünlü edebiyatçı Mehmed Uzun, ölümünün ikinci yıldönümünde Mardinkapı Asri Mezarlığı'ndaki mezarı başında anıldı.

Anma programına Uzun'un eşi Zozan Uzun, kardeşi Mustafa Uzun, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Demokratik Toplum Partisi (DTP) Diyarbakır İl Başkanı Fırat Anlı, Bağlar Belediye Başkanı Yüksel Baran, Kayapınar Belediye Başkanı Zülküf Karatekin, Kürt Yazarlar Derneği Başkanı İrfan Babaoğlu, Yazarlar Muhsin Kızılkaya, Şehmus Diken, Mustafa Karaalioğlu, Selime Temo ve çok

sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı.

Mehmed Uzun anısına gelecek yıldan itibaren "Kürt Edebiyat Ödülü" vermeyi planladıklarını aktaran Zozan Uzun, Kürt dili ve edebiyatının daha fazla gelişmesi ve daha fazla teşvik edilmesi için bunun önemli olduğunu söyledi.

Mustafa Uzun ise, kardeşinin ölümsüzleşen eserler bıraktığını dile getirdi. Yazar Muhsin Kızılkay, Uzun'un ölümü ile Kürt edebiyatının diplomatını kaybettiğini, kitaplarını çevirdiği için Uzun'un kendisine "Benim dilimin Türkçesi" diyerek takıldığını ifade etti.

Uzun'un mezarı başında Kürtçe bir konuşma yapan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ise, Uzun'un hastahanede iken "Yaşamak direnmektir direnmek yaşamaktır" diyerek mücadele ettiğini söyleyerek, "Kürt halkı halen direniyor. 30 yıldır artık bu halkı kandıramıyorlar" dedi.

Uzun'a atfen konuşmasını sürdüren Baydemir, "Tıpkı senin dilin gibi bu halk birlik içinde bir yaşam ve hoşgörü ile yaşamayı istiyor. Bu özgürlüğü gelecek. Bu halkın dilinin özgürlüğü gelcek. Senin halkının dilinin özgürlüğü ile Türkler, Acemler ve Araplar'da özgürleşecek. Halkın artık uyandı. Birliğimiz yükseliyor ve bizler özgür günlerde yürüyeyeceğiz. Allah yerini cennet etsin" şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından Mehmed Uzun'un mezarı başında dualar okundu. Mezarına kırmızı karanfiller bırakıldı.

MEHMED UZUN MEZARI BAŞINDA ANILDI
MEHMED UZUN MEZARI BAŞINDA ANILDI
İHA
Yayın Tarihi : 11 Ekim 2009 Pazar 15:48:01
Güncelleme :11 Ekim 2009 Pazar 17:10:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?