7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Verheugen Diyarbakır'da

Temasları çerçevesinde dün sırasıyla Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşen Verheugen, daha sonra Diyarbakır’a geçti.

Diyarbakır’da Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ile biraraya gelen Verheugen, Türkiye ile ilgili olumlu izlenimlerini anlattı.

Beş yıl önce AB için bölgedeki Kürt sorununun önemli olduğunu belirten Verheugen, "etkileyici bir ilerleme var" dedi.

Verheugen: "AB entegrasyon sürecinde Türkiye için daha iyi gelecek görüyorum"

Verheugen, bütün Türk vatandaşlarının eşit olmasının Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye koşulu olduğunu belirterek "gerçekten de hiçbir kimse, hiçbir unsur bu çabaları etkilememeli" dedi.

Şiddetin asla bir çözüm olmadığını da vurgulayan Verheugen, "Türkiye’nin Avrupa Birliği entegrasyonu sürecinde ben çok daha iyi gelecek görebiliyorum" dedi.

Verheugen konuşmasında AB müzakereleninin komisyonun öneri ve kararı üzerine başlayacağını ve sunulacak rapor öncesinde görüşmelerde bulunmak için Türkiye’ye geldiğini de hatırlattı.

Verheugen, ayrıca Büyükşehir Belediye Başkanı Baydemir için ’’Burada böyle demokratik bir belediye başkanının olması bizim için ayrıca sevindiricidir’’ dedi.

Baydemir: "Atılması gereken birkaç adım daha var"

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ise, Günter Verheugen’in kentlerine gelmiş olmasından duyduğu mutluluğu dile getirdi ve "Kürtçe ders olarak okutuluyor bu iyi bir gelişme. Ama atılması gereken birkaç adım daha var" dedi.

Baydemir, gelişmelerin Türkiye’nin müzakere takvimi almasında ivme kazandırdığına inandığının da altını çizdi.

Verheugen ile görüşmesini anlatan Baydemir, Helsinki zirvesinden bugüne kadar hayata geçirilen reformlar ve bunların Türkiye’de yaratmış olduğu etki gücünden duyduğu memnuniyeti aktardığını belirtti.

"Siyasi Partiler Yasası değiştirilmeli"

Baydemir, AB ile ilişkilerin Türkiye’deki demokrasi kültürünün gelişiminde çok önemli bir katkı sunduğunu ve reformların sorunlara çözüm olacağı konusunda umutlu olduğunu aktardığını ifade ederek, şöyle dedi: ’’Bunun için yapmamız gerekenler var. Yüksek sesle düşündüğümde Türkiye’nin hem demokrasi standartlarının yükseltilmesi konusunda, hemde Türkiye’nin uyum sürecinin tamamlanmasında belki de atılması gereken birkaç adım daha var. Bunlardan biri, Siyasi Partiler Yasası’nın değiştirilmesi ya da esnetilmesidir. Türkiye’nin genelini ilgilendiren yüzde 10 barajının kaldırılmasının faydalı olabileceğine dair görüşlerimi ilettim."

"Aralıkta takvim alacağımıza inanıyorum"

Bazı yasal düzenlemelerin gerekli olduğunu belirten Baydemir, bölge için pozitif ayrımcılığın şart olduğunu da sözlerine ekledi.

"Aralıkta takvim alacağımıza inanıyorum" sözleriyle konuşmasını noktalayan Baydemir’e Verheugen hemen yanıt verdi.

Verheugen, Kürt halkının haklarını kullanmasının en önemli yollarından birinin de Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne entegrasyonu olduğunu söyledi. Şiddetin çözüm olmadığını belirten Verheugen, "kimse bu olumlu süreci etkilememeli, şiddete başvurmamalı" dedi.

Verheugen - Zana buluşması

Diyarbakır’da temaslarda bulunan AB Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Günter Verheugen, kapatılan DEP’in eski milletvekili Leyla Zana ile de görüştü.

Diyarbakır’daki sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle görüştükten sonra Dedeman Oteli’ne geçen Verheugen, burada bir süre dinlendi. Verheugen, daha sonra otele gelen Leyla Zana ile bir araya geldi. Başında görüntü alınmasına izin verilen görüşme, basına kapalı gerçekleşti.

Görüşmeden sonra açıklama yapan Verheugen, Zana’nın, Türkiye’nin demokratikleşmesi, modernleşmesi ve aynı zamanda AB’ye entegrasyonunu desteklediğini belirtti.

Verheugen, ’’İkimiz de bölgede demokrasi ve hukukun üstünlüğünün korunması ve muhafaza edilmesinin önemli olduğunu düşünüyoruz’’ dedi.

Zana: "Farklı düşünmüyoruz"

Zana da karşılıklı görüş alışverişinde bulunduklarını belirterek, ’’Uzun yıllar davamızla ilgilendi. Görüşmemizde bu konudaki duyarlılıklarını dile getirdi. Bu ülkenin genel sorunlarını ve geleceğini konuştuk. Farklı düşünmüyoruz. AB sürecindeki çabaları ve bu konuda yapmamız gerekenler konusunda görüş alışverişinde bulunduk ve çok olumlu bir görüşme oldu’’ açıklamasında bulundu.
kenthaber-foto aa
Yayın Tarihi : 7 Eylül 2004 Salı 10:05:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?