8
Mayıs
2024
Çarşamba
DİYARBAKIR

Wilson bir dizi temasta bulundu

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, ABD'nin PKK'yı bir terör örgütü olarak gördüğünü belirterek, "ABD kuvvetle PKK terörizmini telin eder. PKK'yı bir terörist örgüt olarak nitelendirir. Bu nedenle Türk Hükümeti ile bir dizi önlem üzerinde birlikte çalışıyoruz. İşbirliği yapıyoruz" dedi. 

ABD'nin Adana Konsolosu Walter Scott Reid ve ABD Büyükelçiliği basın görevlisi Joseph Penigton ile birlikte Diyarbakır'a gelen ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ve Vali Efkan Ala'yı ziyaret etti. Valilik çıkışında basın mensuplarının sorularını cevaplayan Wilson, küresel terörizmle mücadelede, Türkiye'ye, verdiği destekten dolayı minnettar olduklarını söyledi. Terör örgütü PKK ile mücadelede gereken desteğin verildiğini söyleyen Wilson, "PKK'nın temsil ettiği terörizm çıkmaz bir sokaktır" ifadesini kullandı 

Terör örgütü PKK'nın son dönemlerde eylemlerini artırması ile ilgili bir soruyu yanıtlayan Wilson, ABD'nin PKK'yı bir terör örgütü olarak gördüğünü ve bundan dolayı Türk hükümeti ile birlikte çalıştığını söyledi. Terör örgütü PKK'nın özellikle finansal desteğinin kesilmesi konusunda çalışmaların sürdüğünü söyleyen Wilson, "ABD kuvvetle PKK terörizmini telin eder. PKK'yı bir terörist örgüt olarak nitelendirir. Bu nedenle Türk hükümeti ile bir dizi önlem üzerinde birlikte çalışıyoruz. İşbirliği yapıyoruz. Türk hükümetinin desteği ile gerçekleştirdiğimiz en önemli gelişme ise, Bağdat'ta ulusal birlik hükümetinin oluşmasını temin etmekti. Bu geçtiğimiz haftalarda gerçekleşti. Böyle bir hükümet, sınırlarının kuvvetle muhafaza edilmesi konusunda etkin önlemler alacak ve özellikle ülkenin kuzeyinde teröristlerin bulunmamasını temin edecektir. Avrupalı dostlarımız ve müteffiklerimiz ile PKK'nın cephe örgütlerini kapatmaları ve finansal kaynaklarını kesmeleri konusunda birlikte çalışıyoruz. Burada açıklamaya yetkili olmadığım diğer başka çalışmalarımız var. Türkiye'nin terörizm probleminin üstesinden gelmesi için birlikte çalışmaya kararlıyız. Türkiye'nin küresel terörizmin önlenmesi konusunda verdiği desteğe minnettarız. PKK'nın temsil ettiği terörizm bir çıkmaz sokaktır. Onun avukatları ve savunmasını yapan ile bekleyenler için bir çıkmaz sokaktır. Biz Türkiye'nin bu konunun üstesinden gelmesi ve tümüyle sona erdirmesi için elimizden gelen yardımı vermeye kararlıyız" dedi. 

Terör örgütü PKK ile mücadele konusunda üçlü ittifak ile ilgili bir soruya ise Wilson, bu hususta beklenilen sonucun alınamadığını belirtti. Bunun sağlıklı sonuç vermemesinin sebebinin ise Irak'taki geçici hükümet olduğunu söyleyen Wilson, "Dışişleri Bakanı Rice, Nisan sonunda Türkiye'ye yaptığı ziyaret sırasında Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Dışişleri Bakanı ile yaptığı görüşmelerde bu konu ele alındı. Geçen yıl Türkiye-ABD ve Irak ile üçlü bir ittifak oluşturuldu. PKK'ya karşı üçlü bir mekanizma oluşturuldu. Açık konuşmak gerekirse bu oluşturulan mekanizma beklediğimiz şekilde sonuç vermedi. Bunun pek çok nedeni var. Bütün liderlerin ve Irak'ta geçici bir hükümetin oluşması bunda rol oynadı. Şu anda Bağdat'ta daha kuvvetli yeni bir hükümet oluşturuldu. Bununla ilgili daha etkin bir çalışma yapabileceğimizi umut ediyorum. Henüz üçlü ve resmi toplantılar başlamadı ama Irak hükümeti ile çoktan PKK konusundaki endişelerimizi görüşmeye başladık. Özellikle Kuzey Irak'taki varlıkları konusunda etkin önlem alınması hususunda karara vardık" ifadelerini kullandı.
Başkan Bush tarafından Ermeni olayları konusunda "soykırım" ibaresini kullandığı gerekçesi ile görevden alınan Erivan Büyükelçisi ile bir soruyu yanıtlayan Wilson, "Bu konuda belirli bir değerlendirmem olup olamayacağından emin değilim. Dışişleri Bakanlığımız'ın sözcüsü bu konuda açıklama yapacaktır. Hepimiz Başkan tarafından görevlendiriliyoruz. Bu görevi yapma zevkine nail oluyoruz. Başkan Bush, John Evans'ın yerine başka bir büyükelçi atadı. Evans'ın kendisi dostumdur ve önde gelen önemli bir diplomattır. Hem Başkan hem de şu anda atadığı kişi Senato'nun onayını beklemektedir" şeklinde konuştu. 

6 ay önce Türkiye'ye geldiğini ve daha önce Adana ve Gaziantep'te ziyaretlerde bulunduğunu söyleyen Wilson, İstanbul ve Ankara dışındaki insanlarla konuşmanın önemine değinerek, "Buraya bakmak, dinlemek ve konuştuğum insanlardan bir şeyler öğrenmek üzere geldim. Buranın koşulları nelerdir, insanların zihinlerindeki meseleler nelerdir, Türkiye'nin karşı karşıya bulunduğu ulusal konulara buradaki insanlar nasıl bakıyorlar. ABD'yi nasıl değerlendiriyorlar. Türk-ABD ilişkilerini nasıl görüyorlar. Burada ve bu bölgede bulunduğum süre içinde valiler, belediye başkanları, siyasi liderler, iş adamları ile hayatın diğer kesimindeki temsilcilerle biraraya geleceğim. Burada görüşmelerim gayet güzel başladı. Vali Ala ve Belediye Başkanı Baydemir ile son derece ilginç ve benim için faydalı olan görüşmeler yaptım" dedi.
.
Yayın Tarihi : 26 Mayıs 2006 Cuma 19:15:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?