7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Yabancı öğrenciler Ergani'de

Diyarbakır'ın Ergani ilçesine Polonya, Romanya ve İsveç'ten gelen öğrenciler tarihi Çayönü ve Hilar mağaralarını gezerek bilgi aldı.

Devlet Planlama Teşkilatı'na (DPT) bağlı Ulusal Ajans'ın yürüttüğü 'Eğitim ve Gençlik' programı kapsamında Polonya, Romanya ve İsveç'ten gelen öğrenciler, Arkeolog Şeref Yumruk rehberliğinde Ergani'deki Çayönü ve Hilar mağaralarını gezerek, ilçenin tarihi hakkında bilgi aldı. Hilar mağaralarına gelen öğrencileri Anadolu Öğretmen Lisesi folklor ekibi karşıladı. Davul-zurna eşliğinde oynanan yöreye ait oyunları beğenen yabancı öğrenciler de halay çekti.

8 bin yıllık tarihiyle insanoğlunun ilk yerleşim alanlarından olan Hilar mağaralarını gezen öğrenciler, tarihi dokuya hayran kaldı. Rehber Arkeolog Şeref Yumruk, Hilar mağaralarına 8 bin yıl önce yerleşen insanoğlunun burada bakır işlediğini ve bu insanların 35 yaşına kadar yaşadıkları anlattı. Hilar mağaralarında genelde mezarlar bulunduğunu vurgulayan Yumruk, Bizans döneminde ölen kişilerin kıymetli eşyalarının da bir mağaraya bırakılarak mağara kapaklarının kapatıldığını daha sonra çürüyen cesedin kemiklerinin toprağa gömüldüğünü söyledi.

Çayönü ve Hilar mağaraları gezisi sonrası yabancı öğrencilere Anadolu Öğretmen Lisesi'nde yemek verildikten sonra Ergani ilçe merkezi gezildi.

 

iha
Yayın Tarihi : 23 Nisan 2009 Perşembe 11:26:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?