7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Yargının tarafsızlık sorunu var

DİYARBAKIR BAROSU AVUKATLARINDAN AÇIKLAMA

Diyarbakır Barosu Başkanı Mehmet Emin Aktar, yargının yapısal sorunlarının yanı sıra mantaliteden kaynaklı ciddi bir tarafsızlık sorununun bulunduğunu belirtti.

Avukatlar Günü nedeniyle Diyarbakır Adliyesi önünde toplanan avukatlar alkışlar eşliğinde bir araya geldi. Basın açıklaması yapan Aktar, son bir yılda yargının, Türkiye'nin en önemli gündem maddelerinden birini oluşturduğunu belirterek, yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığının tartışılması ve çözüm önerilerinin sunulmasını önemsediklerini belirtti.

Hakim ve savcıların, demokrasi, hukukun evrensel değerleri ve insan haklarının kabul edilebilir ölçülerinden önce kendilerini devlete bağlı hissetmeleri halinde ciddi bir sorunun varlığı söz konusu olduğunu savunan Aktar, "Yargının yapısal sorunlarının yanı sıra mantaliteden kaynaklı ciddi bir tarafsızlık sorunu bulunmaktadır. Bu sorun, kurumsal bağımsızlıktan daha ciddidir. Son bir yılda mesleki faaliyetleri nedeniyle çok sayıda avukat saldırıya uğradı ve haklarında davalar açılarak tutuklandı. Bu, avukatın savunma mesleğini serbestçe ve tam bir bağımsızlık içerisinde temsil ettiğinin algılanmamasından kaynaklanmaktadır. Baromuz üyesi 5 avukat bu anlayış ve tutumun sonucu olarak tutuklu bulunmaktadır. Bu uygulama ile mesleki faaliyetlerimiz tehdit altına alınmaktadır" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Nisan 2010 Pazartesi 15:29:00
Güncelleme :5 Nisan 2010 Pazartesi 17:03:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?