3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Yasadışı yöntemlerle balık avı

Çermik ilçesinde bulunan Sinek ve Kızılçubuk çayları ile bazı göletlerde yasal olmayan yollarla avlanma yapıldığını iddia ederek, su canlılarının katledildiğine dikkati çeken vatandaşlar yetkililerden acil önlem alınmasını istedi.

Çermik'teki çaylar, dereler ve göletlerde yaşanan balık katliamının başta dinamit olmak üzere elektrik, sönmemiş kireç, demir boruların içine mermer tozu doldurup patlatma gibi yöntemlerle yapıldığı ileri sürüldü. Hafta sonlarında Çermik dışından gelen bazı kişilerin beraberlerinde getirdikleri jeneratörlerle suya elektrik vererek balık avladıklarına tanık olduklarını öne süren vatandaşlar, elektrik dışında dinamit, sönmemiş kireç gibi yasa dışı yöntemlerle de çaylardaki bütün canlıların katledildiğini belirterek, katliamın durdurulmaması halinde çaylarda balık kalmayacağını söylediler. Çeşitli yöntemlerle balık avlandığını kaydeden olta balıkçıları, "Balıkların yumurtlama devri ve boyları küçük, zehir, elektrik, dinamit atılırsa küçük canlılar dahil her şey ölür. Korku ve kaygısı olmayan kişiler, 'Kovalanan balık tutulacaksa, yapılan kıyımlar mübahtır' mantığıyla hareket ediyorlar. İki balık yakalamak için akarsularımız ve derelerimizdeki canlılarımız katlediliyor" diye konuştular.

Yasa dışı yöntemler ile balık avlama konusunda çok sıkı kontrol yapılması gerektiğini vurgulayan olta balıkçıları, çevrenin ve Çermik'teki çayların korunması ve balık katliamına son verilmesi için yasa dışı balık avlayanların yakalanıp adalete teslim edilmesini istediler.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Şubat 2008 Perşembe 11:23:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?