5
Mayıs
2024
Pazar
DİYARBAKIR

Yazar Mehmed Uzun toprağa verildi

Hayatını kaybeden yazar Mehmed Uzun binlerce kişinin katılımıyla Mardinkapı Mezarlığı'na toprağa verildi. 

Uzun'un vasiyeti üzerine cenaze töreninde konuşan Yaşar Kemal, "Ne olursa olsun, kimler karşı koyarsa koysun, Türkiye barışa kavuşacaktır. Ben de buna inanıyorum. Yakında bu savaş barışla bitecek ve Mehmet mezarında rahat edecek. Bu savaşın sürüp gitmesi için hiçbir sebep yok" dedi. 

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nden cenazesi alınan Uzun, Ulu Cami'ye getirildi. DTP'li milletvekillerinin yanısıra eski DEP'li Leyla Zana da cenaze töreninde hazır bulundu. Mardinkapı Mezarlığı'na götürülmeden önce vasiyeti üzerine konuşma yapan yazar Yaşar Kemal, Mehmet Uzun'un kişiliğinin insanlığın zenginliği olduğunu belirterek, "Orada da hatalar işlememiş, her zaman şiddeti kınamıştır. Yaşamı boyunca konuşmaları eserleriyle savaşa karşı koymuştur. Ne olursa olsun, kimler karşı koyarsa koysun, Türkiye barışa kavuşacaktır. Ben de buna inanıyorum. Yakında bu savaş barışla bitecek ve Mehmet mezarında rahat edecek. Bu savaşın sürüp gitmesi için hiçbir sebep yok. Mehmet Uzun bu iki halkın da dilini, sözlü ve yazılı edebiyatını öğrenmiş, kaynak yapmıştır. Başta İsveç olmak üzere dünya kültürlerini de özümsemiştir. Böylesine yalın bir dille yazabilmek anca ustalara hastır. Betimlemeleri, göze batmadan, insanın haberi bile olmadan, destanlar gibi örülmüştür. Mehmet Uzun böyle bir dilin ustasıdır. 

Gelecek büyük Kürt romanının ilk temel taşını koymuştur. Bu onur onundur. İnsanlığı insanlık eden her şeyden önce kültürdür. Ve dünyada hiçbir kültür hiçbir kültüre zarar vermemiş, her kültür öbür kültürü beslemiştir. Bir ülkede kültürlerin çeşitliliği, o ülkenin zenginliği, büyüklüğüdür. Mehmet'in romanı, kişiliği insanlığımızın zenginliğidir. Bu insan politikada da dimdik durmuştur. Yaşamı boyunca konuşmaları eserleriyle savaşa karşı koymuştur. Ne olursa olsun, kimler karşı koyarsa koysun, Türkiye barışa kavuşacaktır. Ben de buna inanıyorum. Yakında bu savaş barışla bitecek ve Mehmet mezarında rahat edecek. Bu savaşın sürüp gitmesi için hiçbir sebep yok" diye konuştu.
DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ise Uzun'un çok genç yaşta olmasına rağmen halkına sunduğu çok büyük eseri olduğunu söyledi. Türk, "Mehmet'ten büyük bir isim kalmıştır. O halkına sunduğu değerler ve hizmetlerle halkının sesi, dili, vicdanı olmuştur" dedi. 

Uzun'un yalnızca bir edebiyatçı değil, aynı zamanda siyasetçi, diplomat ve fikir insanı olduğunu belirten Türk şunları söyledi:
"Uzun vasiyetinde Şerafettin Elçi, Yaşar Kemal ve Ahmet Türk'ün konuşmasını istedi. Buradaki mesaj şudur. Düşünce farklılıklarıyla da olsa Kürtler bir araya gelmelidir, artık diyalog günüdür demek istiyor. Bu mesajları beynimize kazıyacağız. Kürtçe bir söz vardır. Boğa ölür postu kalır, yiğit ölür namı kalır. Mehmet Uzun'unda namı kaldı diye konuştu". 

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de Kürtçe yaptığı konuşmada, "Halkının dostu, sözünün sahibi bugün bayramdır. Kimse siyah elbiselerimize bakmasın. Üzüntümüze bakmasın. Yüzyıldır bizim topraklarımızda bayramlar üzüntülü geçiyor. Buruk bir şekilde geçiyor. Bugün de bayramımız karadır. Ancak halkımız bu zahmetlerimizi gökteki kar ve buzu eritecek" dedi. 

Yaklaşık 3 bin kişinin katıldığı cenaze töreninde Uzun'un cenazesi yakınlarının gözyaşları arasında Mardinkapı Mezarlığı'nda toprağa verildi.

İHA
Yayın Tarihi : 13 Ekim 2007 Cumartesi 18:35:07
Güncelleme :13 Ekim 2007 Cumartesi 18:37:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?