7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Yazarlardan KCK protestosu

DİYARBAKIR'DA YAZARLARDAN TUTUKLAMALARA TEPKİ

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önünde Türkçe ve Kürtçe açıklama yapan yazarlar, 7'si belediye başkanı 23 kişinin tutuklanmasına tepki gösterdi. Yaşananların, Kürt kökenli yazar ve aydınlar olarak kendilerini kaygılandırdıklarını söyleyen PEN Türkiye Merkezi Diyarbakır Temsilcisi Şehmus Diken, "Var olan toplumsal sorunlarımızın çözümü için demokratik hak ve özgürlüklerin anayasal güvenceye alınmasını talep ediyoruz" dedi.

Terör örgütü PKK'nın gizli şehir yapılanması KCK/TM'e yönelik gerçekleştirilen operasyon kapsamında 7'si belediye başkanı 23 kişinin tutuklanması Kürt kökenli yazarlar tarafından protesto edildi. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önünde bir araya gelen ve aralarında Kürt Yazarlar Derneği, PEN temsilcileri ve Kurdi-Der isimli dernek yöneticilerinin bulunduğu yazar ve şairler, belediye başkanlarının tutuklanmasına tepki gösterdi. İki dilde yapılan açıklamada, Kürtçe açıklamayı Kürt Yazarlar Derneği Başkanı Arjen Ari okudu

. Türkçe açıklamayı ise PEN Türkiye Merkezi Diyarbakır Temsilcisi Şehmus Diken yaptı. Diken, tutuklanan belediye başkanlarının, halkın yüzde yetmişinin oylarıyla seçildiklerini belirterek, "Belediye başkanlarının Kürtler nezdinde temsiliyet anlamında seçilmiş ve itibarlı bir konumları vardır. Tutuklu şahsiyetlerin tutuklanmaları ve tutukluluk hallerinin devamı demokrasinin geleceği açısından kabul edilemez" ifadelerini kullandı.

Belediye başkanlarının ellerinin kelepçelenmesine tepki gösteren Diken, halka gözdağı verildiğini savundu ve kelepçe takılmasının ciddi bir hak ihlali olduğunu söyledi. Yasaların askıya alındığını ileri süren Diken şöyle konuştu:

"Bizler aydın, yazar ve sanatçılar olarak darbe dönemlerini çağrıştırırcasına uygulamaya sokulması tavrını, seçilmişlerin tutuklanmaları da dahil, kabulünün mümkün olamayacağını belirterek protesto ediyoruz. Tutuklanan şahsiyetlerin tutukluluk hallerine derhal son verilerek serbest bırakılmalarını, var olan toplumsal sorunlarımızın çözümü için demokratik hak ve özgürlüklerin anayasal güvenceye alınmasını talep ediyoruz."

Yapılan basın açıklamasının ardından kalabalık grup sesiz bir şekilde dağıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Ocak 2010 Salı 14:53:00
Güncelleme :5 Ocak 2010 Salı 22:22:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?