7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Yeni yüzü için gün sayıyor

Genetik olarak anne ve babadan çocuklara geçen ve tıp literatüründe 'Norofibromotosiz' olarak bilinen hastalığa yakalanan ve yüzünün yarısından fazlasını kaybeden Orhan Özdemir isimli vatandaş Dicle Üniversitesi Plastik Cerrahi Anabilim Dalı'ndan gelen müjdeli haber ile umutlandı.

Daha önce de defalarca tedavi olmasına rağmen yüz yapısı değiştirilemeyen Orhan Özdemir, kısa bir süre içinde Dicle Üniversitesi'nde yapılması planlanan ameliyat ile yeni yüzüne kavuşacak. Yüzünün sağ bölgesi tamamen içe göçen ve sık sık sağlık sorunları yaşayan Orhan Özdemir, yüzünde meydana gelen göçme nedeni ile normal insanlar gibi rahatça dışarıya çıkamıyordu. Yaklaşık 6 saat sürmesi planlanan ameliyatın ardından Özdemir, yeni yüzüyle insanlardan kaçmadan rahatça yaşayabilecek.

Diyarbakır Merkez Kayapınar Belediyesi'nde çalışan ve her geçen gün ilerleyen hastalığı nedeni ile neredeyse çalışamaz duruma gelen Özdemir'in sağ gözü üzerinde biriken et kitlesi kafa tasına askılanarak görme sorunu da ortadan kaldırılacak.

Ameliyat öncesi ön tetkikleri yapılan Özdemir'in ameliyatını gerçekleştirecek olan ve daha önce de birçok başarılı operasyona imza atan Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Bozkurt, yapılacak olan operasyonun hastanın hayatını değiştireceğini söyledi.

Bu hastalığın genetik olduğunu anlatan Yrd. Doç. Dr. Mehmet Bozkurt, yapılacak operasyon ile ilgili şunları anlattı: "Bu tür hastalıklar üzerinde aslında toplum çok fazla durmuyor. Ama toplumun bilinçlendirilmesi gerekiyor. Bu tür hastaların Batı ülkelerinde kendi dernekleri var. Bizim toplumumuzda çok tanınmıyorlar, ama sayıları oldukça fazla. Genetik geçiş gösteriyor. Aileden çocuklara geçme şansı var. Burada gördüğümüz hastamız daha önce 2 defa ameliyat olmuş. Yüzündeki fazla kitleyi almışlar. Yüzün dışında bacaklarda kollarda da bu kitle çıkabiliyor. Biz ilk defa hastanemizde bu hastamıza değişik bir ameliyat uygulayacağız yüz aşağı doğru sarkmış. Gözler yeterince fonksiyonel değil. Bizim yapmak istediğimiz, yüzünü elimizden geldiğince yukarı kaldıracağız. Ağız köşesini yukarı kaldıracağız. Fazla kitleleri alıp bu hasta en azından dışarıya çıktığında sosyal ortama daha rahat adapte olabilecek. Bunun için bacaktan aldığımız 'Faselata' dediğimiz özel bir doku var. Bunlarla yüzü yukarıya doğru asacağız. Kafatasına asacağız. Askı dediğimiz bir operasyon. Yüz germe ameliyatının biraz daha ilerletilmişi. Göz kapağını oluşturacağız. Hastamız günlük aktivitelerini daha rahat yapmak istiyor. Gözünü daha rahat kapatmak istiyor. Şu an olduğu halden çok daha fonksiyonel bir hale getireceğiz hastamızı.''

YÜZ NAKLİ YAKINDA TÜRKİYE'DE
Yrd. Doç. Dr. Bozkurt şöyle devam etti:  ''Yüz nakli bu tür hastalarda yapılıyor. Bu hastamız yüz nakline aday bir hastamız sadece ama yüz nakli hastalığı daha agresif olan hastalarda düşünülüyor. Bu Türkiye'de daha tam olarak oturtulamadı. Bu yönlü çalışmalar var. Türkiye'de yakın bir zamanda yüz nakli yapacak olan arkadaşlarımız çıkacak.''

YÜZÜ İLE BİRLİKTE HAYATI DA DEĞİŞECEK
Yüzünün sağ tarafında 'Norofibromotosiz' hastalığı nedeni ile yaşanan bozukluktan dolayı zor günler geçiren Orhan Özdemir, kısa bir süre sonra yapılacak operasyon ile hayatında yeni bir sayfa açılacağını şu kelimeler ile anlattı:
"Yüzümün daha temiz olmasını ben de istiyorum. Yüzümün yerine gelmesini istiyorum. Hocalar beni özellikle buraya çağırdı. Allah razı olsun onlardan. Yüzümle ilgili arada sırada sorun oluyordu ister istemez. Yüzüm düzgün hali ile olursa bambaşka olur, ama böyle kalırsa çok farklı olur."
 

iha
Yayın Tarihi : 2 Haziran 2009 Salı 18:42:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?